Pörölyföld ma ünnepel

Innen: Elder Scrolls Lapok

A mai nap, Fagyhullás havának 5. napja különleges ünnep a ragadák lakta Alik'r sivatagban. Ma tartják a Dirij Tereur szent ünnepét, a ragadák legendás szellemi vezetőjének, Frandar Hundingnak emléknapját. Ő volt az, aki az Első Kor folyamán Pörölyföldre vezette a ragadák népét. E napon a sivatag templomai zsúfolásig megtelnek, a szertartás során pedig Hunding "Körök könyvének" lapjairól szokás történeteket felolvasni. (Forrás: The Imperial Library)

Könyvtárunk "nagytestvére" a The Imperial Library, rendszeresen hírt ad a Tamriel földjén éppen aktuális ünnepekről - ezt a szokást igyekszünk mi is átvenni. A mai ünnepről olvasva az jutott eszembe, mennyire keveset is tudok a sötét bőrű ragadák népéről. Szinte csak annyit, hogy a mára szinte teljesen eltűnt Yokuda kontinenséről érkeztek Tamrielre, hogy híres harcosok és harcművészek, és hogy nagyon meglepő a világ teremtéséről alkotott képük (ld. "A monomith: Satakal, a Világbőr" c. fejezete). Valószínűleg a kultúrájuk többi része is nagyon sajátos, hiszen egy, Tamriel többi lakójának őshazájától teljesen különböző világból érkeztek.

A helyzet az, hogy mind az UESP, mind a TIL lapjain szinte zavarba ejtően sok ismeret található e harcos nép múltjáról és legendáiról, mivel azonban ezek főleg a TES III.: Morrowindet megelőző játékokban szerepeltek, ezért eddig nem kerültek még be a mi magyar nyelvű gyűjteményünkbe. Remélem, egyszer akad majd valaki, aki kedvet kap ezek lefordításához is.

A magam részéről a legérdekesebbnek EZT az anyagot találtam, ajánlom minden angolul jól tudó érdeklődő figyelmébe. (Ha esetleg nagyon sokan érdeklődnétek iránta, talán a lefordítására is sort kerítek egyszer. :))

Kiegészítés: Éppen most érkezett futárpostával egy ide vonatkozó nagyon szép olvasmány, a címe Makela Leki emlékkövéből. Egy női harcművész utolsó gondolatai az utókor számára. Köszönet érte a fordítónak!
Kellemes olvasgatást!