CsK:Vivec 36 leckéje 33. prédikáció

Innen: Elder Scrolls Lapok

Vivec 36 leckéje 33. prédikáció
A Tribunal harcos-költő isten-királyának tanításai igazán elszánt hívei számára. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy nem fordítóink vesztették el józan eszüket (bár időnként kis híján...). Az olvasás során elszenvedett esetleges szellemi károsodásért nem vállalunk felelősséget! A 33. kötetben Vivec a 7. szörnyet, a Hazugság Kövét üldözi, akiből a Vivec városa felett lebegő égitest válik. A kötet elolvasása közepes páncél képzettségünket fejleszti.

Ezután Vivec elhagyta a Hamis Gondolatok Templomának litániatermét, ahol oly sokáig költött a mázsás fény írásának megalkotása felett, majd visszament az űrbe, mely nem űr volt. Az Ideiglenes Házból lenézett a köztes világba, hogy megtalálja a hetedik szörnyeteget, Hazugság Kövét.

Hazugság köve Vivec második nyílásából született, és egy másik, a Söprők (egy ismeretlen céh) tagja által kidobatott a gránátalma-lakomáról. A Söprő nem értette, hogy micsoda szörnyről van szó, és nem számított arra sem, hogy kezei közül az a mennyek felé fog repülni.

"Arany bölcsességben és hatalomban fogantam, melynek soha nem lesz párja! E természettel, meghívást nyertem a Rejtett Mennybe!"

Ez alatt az Arányos Takarót értette, a nem csillagokból állót, melyeknek száma harminc. Hazugság Köve megtelt ostobasággal, s az Üresség Kísértetével (ki ott él minden vallásban) kezdett alkudozni. Az Üresség Kísértete így szólt:

- Maradj velem teljes száz éven át, s olyan hatalmat adok neked, melyet semmiféle szent hatalom nem mer majd megtagadni.

De még mielőtt a száz év letelt volna, Vivec már kereste Hazugság Kövét, és meg is találta.

- Bolond vagy, szikla - mondta Vivec. - Azzal, hogy elrejtőzöl az Arányos Takaróban, sehol nem hagysz nyomot. Alkujukat ők csak uralkodó királyoknak tartogatják!

Így hát Vivec felküldte a Vezért a mennyekbe, hogy levágja Hazugság Kövét az elnevezett bárddal. Nerevar békét kötött a tolvajlás déli sarkcsillagával, a harcosok északi sarkcsillagával és a harmadik sarkcsillaggal, mely csak az éterben létezett, és melyet Magnus, a nap igazgatott. Megengedték neki, hogy töltéseik közt vándoroljon, és vöröslátást adtak neki, hogy megtalálhassa Hazugság Kövét a Rejtett Mennyben.

Nerevar véletlenül először az Üresség szellemével találkozott, ki azt monda neki, hogy rossz helyen volt, mire a vezér azt kérdezte: "Te vagy én?" És a kísértet azt válaszolta, hogy mindketten. E tan nem foglalkozik azzal, hogy mi mást mondtak egymásnak ez ügyben.

Habár Hazugság Köve a zavart kihasználva megtámadta a városistent, Vivecet. Mindhárom fekete őrző siettette, kik minél hamarabb távozásra akarták bírni, habár nem voltak a köztes lég ellenségei.

Vivec lakosai felsikoltottak, amint az égből egy hullócsillagot láttak az ég egy nyílásából mint a pokol útjaiból alázuhanni. De Vivec csupán felemelte kezét, megfagyasztva Hazugság Kövét, nem messze a város fölött, és keresztüldöfte azt Muatrával.

(A döfés gyakorlása, a Második Nyílás, most tiltott.)

Amikor Nerevar visszatért, meglátta a fagyott üstököst ura városa felett. Megkérdezte Vivecet, hogy el akarja-e távolítani.

- Magam távolítottam volna el, ha úgy kívántam volna, bolond vezér! Ott tartom utolsó, töretlen szándékával együtt, így ha a városban lakó emberek szeretete valaha is eltűnne, eltűnik a hatalom is, mely megakadályozta pusztítását.

Nerevar azt mondta:

- A szeretet akaratod alá van rendelve.

Vivec elmosolyodott, s közölte a Vezérrel, hogy az igazság Miniszterévé Vált.

A szavak vége ALMSIVI.


_lac_

Előző: Vivec 36 leckéje 32. prédikáció

Összefoglaló: Vivec 36 leckéje

Következő: Vivec 36 leckéje 34. prédikáció