CsK:Vivec 36 leckéje 11. prédikáció

Innen: Elder Scrolls Lapok

Vivec 36 leckéje 11. prédikáció
A Tribunal harcos-költő isten-királyának tanításai igazán elszánt hívei számára. Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy nem fordítóink vesztették el józan eszüket (bár időnként kis híján...). Az olvasás során elszenvedett esetleges szellemi károsodásért nem vállalunk felelősséget! A 11. kötet a chimer nép virágkoráról szól, és állítólag az uralkodó királyok számára tartalmaz fontos tanításokat (lesz még ilyen...). Elolvasása vértezetlen képzettségünket fejleszti.

Ezek voltak Resdaynia napjai, amikor a chimer és dwemer nép az ALMSIVI, és bajnokuk, a Vezér bölcs és jóságos uralkodása alatt élte életét. Amikor Veloth istenei visszavonultak saját dolgaikhoz (a kozmosz formálásához és más ügyekhez), a Vezér is összezavarodott. Vivec mindig ott volt, hogy tanácsot adjon neki. Ez az első az uralkodó királyok három leckéje közül:


"Az ébredő világ az álom amnéziája. Minden motívumot halálra lehet sebezni, s ha elpusztultak, a hangok a jövő nosztalgiájává rendeződnek. Ne élj vissza hatalmaddal, mert téves irányba terelnek téged. El fognak hagyni téged, mint a lázadó lányok. Elvesztik erkölcsi tisztaságukat. Elveszettek lesznek és bosszúsak, s végül meddővé válnak saját könnyelműségük magvától. Hamarosan egy összeomlott állam nagyszülője leszel. Kigúnyolnak majd. Széthullik, mint a kő, mely ráébred, hogy ő valójában csak víz.
Semmit ne tarts házadban, mely se nem szép, se nem hasznos.

A megpróbáltatásokkal szabadon szállj szembe a korlátok világában. A csillagok tündöklése Ayem birtoka. A tenger önzése Seht-é. Én a köztük elterülő lég ura vagyok. Minden más csak szárazföld, és a te időleges parancsnoklatod alatt áll. Nincs törhetetlen csont, a szívcsontot kivéve. Életed során kétszer is ráébredsz majd erre. Vigyél el mindent először, a többit hagyd ránk.

A központnak nincs igaz szimbóluma. A Sharmat azt fogja hinni, hogy van. Úgy érzi majd, a bőség éveit hozhatja a szentségben ülve. Valójában az államot nem hagyhatja el senki, s nem kaphat mást, csak botot.

Újra eljutottunk a képletes és a meddő esetéhez. Az igaz herceget, még ha megátkozták és démonizálták is, teljes szívből szeretik. Mephala Törvénykönyve szerint nem létezhet hivatalos művészet, csak próbálkozások a teljesség javítgatására, mely elég idő elteltével kitörlődik a nép tudatából. Ez a titok egy másik titkot rejt. A személytelen túlélő útja nem az uralkodó király útja. Válaszd a nép művészetét, és jegyezd el. Ezzel titkon megölheted.

Az uralkodó király, ki a másikat egyenlőnek tekinti, semmi fölött nem uralkodik.

A fegyverek titka, hogy bennük lakozik a kegyelem.

A nyelvek titka, hogy mozdíthatatlanok.

Az uralkodó király felvértezi homlokát, hogy briliáns fényben tündököljön. Minden felvállalt tette alól feloldatik. Halála csak egy ábra az ébredező világ számára. Más módon alszik. A Sharmat az ő alakmása, és még csodálkozol, hogy nem uralkodsz semmin.

A Vezér és Sharmat egy és egy, tizenegy; egy előkelőtlen szám. Melyik egyes a fontosabb szám? Meg tudnád mondani valaha is, hogy helyet cseréltek-e? Én igen, és pont ezért van rám szükséged.

Mephala Törvénykönyve értelmében, nincs különbség teoretikus és terrorista között. Még a legkedveltebb óhaj is eltűnik kezeikben. Ezért vannak Mephalának fekete kezei. Minden egyes vitánál szükséged van jobbodra, s balodra is. Az egykezű király nem talál jogorvoslatot. De vágd le őket, mikor istenedhez közeledsz. Istenednek nincs szüksége teóriákra, homlokát pedig felvértezte, hogy kiemelkedjen a terrorban."

A szavak vége: ALMSIVI.


_lac_

Előző: Vivec 36 leckéje 10. prédikáció

Összefoglaló: Vivec 36 leckéje

Következő: Vivec 36 leckéje 12. prédikáció