CsK:Tamriel híres ereklyéi

Innen: Elder Scrolls Lapok
Tamriel híres ereklyéi
A Mournholdi Műremekek Múzeuma katalogizálta ezt a 33 híres alkotást, amelyek hatalmas erejükkel segítik a hőst a harcban. A legtöbb ereklye elveszett és jelenleg gazdája után kutat. Ugyanúgy megtalálható köztük észrevétlenséget adó gyűrű és levitációt okozó csizma mint Aljas Clavicus Maszkja, amely pozitívabb reakciót vált ki viselője iránt.
Az alábbiakban a tamrieli legendák leghíresebb ereklyéi közül mutatunk be néhányat. Egyesek létezéséről konkrét bizonyítékaink vannak, mások talán csak mítoszok szüleményei. Azonban mind megtalálta a módját, hogy bekerüljön a történetekbe, mit gyermekeinknek mesélünk, hogy aztán ők is továbbmeséljék majdan gyermekeiknek, és elválaszthatatlan részét képezik Tamriel hagyományának.


Lord páncélingje


Nevezik még Morihaus vértjének is, valamint Kynareth ajándékának ezt az ősi, felülmúlhatatlan minőségű páncélinget. Viselőjét az egészség-elszívás képességével ruházza fel, ellenállóbbá teszi a varázslatokkal szemben, és a mérgezések gyógyításában is segítségére siet. Úgy tartják, mikor Kynareth a viselőt érdemtelennek találja, a Lord páncélinge eltűnik, és várakozik a következő kiválasztottra.

Ében páncéling


Az Ében páncéling egy mellvért, amit Boethiah, a sötételfek istennője készített még az írott történelem időszaka előtt. Ő dönti el, ki birtokolhatja az Ében páncélinget és mennyi ideig. Ha érdemesnek találtatik, akkor viselője ellenállóbb lesz a tűzzel-, a mágiával szemben és mágikus pajzsot fog viselni. Boethiah az egyedüli, ki megítélheti, mikor válik a viselő alkalmatlanná az Ében páncéling viselésére és az istennő felettébb szeszélyes tud lenni.

Varázslattörő


A Varázslattörő a felszínes szemlélő számára egy dwemer toronypajzsnak tűnhet, ám ez a pajzs egyike Tamriel legősibb ereklyéinek. A rourken-shalidori csatában betöltött történelmi fontosságú szerepe mellett a pajzsról elmondható, hogy viselőjét megvédi majdnem minden varázshasználótól, vagy visszatükrözve a mágiát a varázslóra, vagy pedig elnémítva azt. Az a hír járja, a Varázslattörő még mindig eredeti gazdáját keresi, és senki más nem marad tulajdona huzamosabb ideig. A legtöbbek számára a Varázslattörő birtoklása erejükön felül álló feladat.

Chrysamere


A Paladin pengéje egy ősi pallos, támadóerején csak saját védekező ereje tesz túl. Viselőjének egészséget kölcsönöz, védi őt a tűztől és bármilyen mágiát visszatükröz a varázslóra. Réges-rég volt már, hogy bárki, akár egy kis időre is hordta volna a Chrysamere pengét.

Magnus Botja


Magnus Botja egyike Tamriel régebbi ereklyéinek; készítője, Magnus metafizikai tárolónak használta. Használat közben elnyeli az ellenfél egészségét és misztikus energiáit. Idővel a bot elhagyja viselőjét, mielőtt túlzott hatalomra tenne szert és megbontaná azt a misztikus egyensúlyt, aminek a védelmére felesküdött.

Varázsló Gyűrűje


Syrabane főmágus varázsló gyűrűje az egyike a mesék és mítoszok legnépszerűbb relikviáinak. Tamriel ősi történelme során Syrabane egy egész kontinenst mentett meg ezen gyűrű megfontolt használatával és azóta sokat segített kalandozóknak, jóllehet nekik kevésbé fennkölt céljaik voltak. Legismertebb képessége a varázslatok visszatükrözése, viselője sebességének megnövelése, valamint gyógyító ereje is van. Nincs kalandozó, aki hosszabb ideig viselhetné a gyűrűt, mert az nem állhatja, hogy Syrabane-en kívül más parancsol neki.

Phynaster gyűrű


A Phynaster gyűrűt évszázadokkal ezelőtt készítette egy férfi, akinek kalandos élete során jó védelemre volt szüksége. A gyűrűnek köszönhetően Phynaster évszázadokig élt, utána pedig kézről kézre járt a gyűrű. A gyűrű viselőjét védi a mérgek, a mágia és az elektromosság ellen. Phynaster ravasz volt és egy átkot mondott a gyűrűjére, ami miatt végül mindig elhagyja viselőjét, mivel képtelen megmaradni Phynasteren kívül bárki másnál.

Khajiit gyűrű


A khajiit gyűrű ősi relikvia, évszázadokkal öregebb, mint az a Rajhin nevet viselő tolvaj, aki végül híressé tette a gyűrűt. Rajhin volt az első, aki a gyűrű erejét arra használta fel, hogy láthatatlanná és a szélnél is gyorsabbá tegye magát. A gyűrűt használva ő lett a legsikeresebb betörő Elsweyr történetében. Rajhin végzete végül is titokba burkolózik, de a legenda szerint a gyűrű fellázadt a folyamatos használat miatt és köddé vált, védtelenül hagyva Rajhint az ellenségei orra előtt.

Molag Bal buzogánya


A Vámpír buzogánya néven is ismert fegyver az áldozat varázserejét csapolja meg és adja át a fegyvert forgatónak. Ugyanezt megteheti az áldozat erejével is. Sok legenda kering a buzogánnyal kapcsolatban. Úgy tűnik, leginkább varázslók ellen hasznos.

Aljas Clavicus Maszkja


Aljas Clavicus igen hiú lévén készített magának egy saját személyiségére szabott maszkot. Ez a maszk pozitívabb reakciót váltott ki Tamriel lakóiból a viselőjével szemben, mint amire az a maszk nélkül számíthatott volna. A legismertebb, maszkhoz tartozó történet Avaleáról szól, a nemes nőről. Fiatal lányként rettenetesen megcsúfította egy rosszindulatú szolga. Avalea sötét alkut kötött Clavicusszal és cserébe megkapta a maszkot. Bár a maszk nem változtatta meg kinézetét, hirtelen mindenki szimpátiát és csodálatot érzett iránta. Egy jó összeköttetésekkel rendelkező báróval kötött házassága után egy évvel és egy nappal Aljas Clavicus visszakérte a maszkot. Noha áldott állapotban volt, Avaleát száműzték a báró udvarából. Huszonegy évvel és egy nappal később, Avalea lánya beteljesítette bosszúját, mikor meggyilkolta a bárót.

Mehrunes Pengéje


A Sötét Testvériség generációk óta vágyakozik erre a pengére. Ez a titokzatos ereklye képes egy csapással azonnal megölni bármilyen lényt. A történelem egyetlen viselőjét sem tartja számon. Azonban a Sötét Testvériséget egyszer belső hatalmi harc tizedelte meg, feltételezések szerint a Penge részvételével.

A Megmentő bőr mellvértje


Hircine egy másik ereklyéje a Megmentő bőr mellvértje volt. A mellvért ellenáll a varázslatoknak.
A legenda szerint Hircine díjul tűzte ki saját lenyúzott bőrét az első és egyetlen halandónak, aki valaha is megszökött vadászmezejéről. Ez az ismeretlen halandó mágikus mellvértet készíttetett a bőrből további kalandozásaira gondolván. A vért hajlandóságot mutat arra, hogy hősről hősre vándoroljon, mintha a saját helyét keresné.

Keserű irgalom lándzsája


A legtitokzatosabb ereklyék egyike a Keserű irgalom lándzsája. Igen kevés ismeret áll rendelkezésünkre a fegyverrel kapcsolatban. Nincsenek írott történetek, de sokan hiszik, hogy daedrikus eredetű. Az egyetlen ismert legenda róla, hogy egy hatalmas hős használhatta Csataorom elestekor. A lándzsa segített a hősnek leteríteni Mehrunes Dagont és visszafoglalni a helyet. Azóta a Keserű irgalom lándzsája nagyon kevésszer tűnt fel Tamrielben.

Daedrikus korbács


A Daedrikus korbács egy szent ébenből, Fickledire tüzében kovácsolt hatalmas buzogány. Mackkan ádáz és legendás fegyvere, ami kísérteteket kergetett vissza Oblivion létsíkjának legmélyebb bugyrába. A fegyver képes megidézni Oblivion létsíkjának lényeit. A battlespire-i csatában is használták a Daedra Lordok ellen. Most kalandozókkal járja a világot.

Árnyak íja

Az a monda járja, hogy az Árnyak íját a Daedra Nocturnal készítette. A legendás vándor, Raerlas Ghile kapta egy titkos küldetés teljesítésére, ám elbukott és az íj elveszett. Raerlas nem adta olcsón a bőrét, és mondják, hogy az íj segítségével rengeteg ellenfelét vitte magával. Az íj láthatatlanságot és nagyobb sebességet adományoz gazdájának. Több jelentés is szólt azóta az Árnyak íjáról, sőt, Dram, a Másodkor sötételf bérgyilkosa is hordta állítólag.

Randagulf ökle


Begalin klán Randagulfja a tamrieli történelem legerősebb égkoszorúi harcosai közé tartozik. Bátorsága és vadsága jelentős tényező volt sok csatában. Végül Harald király személyében akadt méltó ellenfelére. A király a hős elismeréseként magához vette annak kesztyűjét. Harald király halála után a kesztyű elveszett. A király állítása szerint a kesztyű erőt ad viselőjének.

Fejedelem Jégpengéje


A Fejedelem Jégpengéje Tamriel legdrágább ereklyéje. A legenda szerint Almion Celmo, a gonosz főmágus egy nagy harcos klémorát egy fagyfejedelem lelkével bűvölte meg, ami a fagyelementál egy erősebb formája. Thurgnarr Assi, a harcos, egy távoli föld királya elleni összeesküvésben vett részt, és ő lett volna az új vezető. A királygyilkosság kudarcba fulladt, és a főmágust bebörtönözték. A Jégpenge megfagyasztja azt, kihez hozzáér. A penge gazdáról gazdára száll, sosem marad huzamosabb ideig ugyanannál a személynél.

Észrevétlenség gyűrűje


Keveset tudni róla, de állítólag viselőjének segít beleolvadni környezetébe.

Apostol Csizmája


Az Apostol Csizmája igazi rejtély. A pletyka szerint viselője levitálni képes, habár használat közben még senki nem látta.

A Tanító gyűrűje


Ez a gyűrű értékes tulajdonát képezheti bármely varázslótanoncnak. Viselője intelligensebbé és bölcsebbé válik, így hatékonyabban tudja használni varázserejét. Carni Asron fővarázsló lehetett készítője. Ifjú tanoncainak készítette. Asron halála után a gyűrű, sok más tulajdonával egyetemben szétszóródott Tamriel területén.

Szél Gyűrűje


Erről a gyűrűről nem sok tudható. Állítólag a sebességet növeli.

Vámpírgyűrű


Tamriel egyik leghalálosabb ereklyéje a Vámpírgyűrű. Azt beszélik, hogy a gyűrű elszívja az áldozat életerejét, és viselőjének adja át. A pontos természete és eredete ismeretlen, de a morrowindi öregek regéi szerint talán egy réges-rég letűnt vámpírkultusz követőihez kötődik. Rendkívül ritka ereklye és csak pár száz holdciklusonként találkozhatni vele.

Eleidon Oltalmazója


Eleidon a breton történelem szent lovagja volt. Bátorságát és határozottságát minden rossz jóra fordítására használta. Egyszer megmentette egy báró lányát egy gonosz hadúr biztos halált jelentő kezei közül. Jutalmul a báró minden vagyonát egy bűvös pajzs elkészítésére áldozta. Ez a pajzs lehetővé tette Eleidon számára sebei begyógyítását.

Hasedoki Botja


Azt mondják, Hasedoki szeretett versenyezni. Járta a földet, hogy nálánál nagyobb varázslót keressen. Legjobb tudomásom szerint sohasem talált magához mérhető ellenfelet. Mivel félték erejét, magányossá és elszigeteltté vált az idők során. Végül a saját életerejét a botjához láncolta. Tamriel összes valamire való varázslója keresi ezt az ereklyét. Értékes, mivel varázslatok ellen ad védelmet.

Giliszta sisak


A Férgek királya hagyta hátra értékes javai közül ezt a sisakot. Varázserővel formált csontból készült és csontváz idézésére és élőholtak irányítására teszi képessé viselőjét. Nekromanták által nagyra becsült ereklye ez.

Sárkánycsont vért


Ez a vért kedvelt a gyűjtők és hősök között egyaránt. Valódi sárkánycsontból készítette Zurin Arctus, birodalmi csatamágus még a harmadkor korai éveiben. Nagyon kifinomult megmunkálású vért, sokan törekszenek birtoklására. A vért tűzzel szemben ellenállóvá és tűzcsapásra képessé tesz. Keveset tudunk arról, hogyan is bonyolódott a vért készítésébe Zurin Arctus, de van egy régi történet, amiben tartozik egy utazó harcosnak egy szívességgel. Miként az említett harcos, a Sárkánycsont vért sem szeret sokáig egy helyben maradni.

Koponyazúzó


A Koponyazúzó meglepően nagy fegyver és igen nyomós érv vitás esetek erőszakos módon történő megoldásánál. A harci kalapácsot Dorach Gusal varázstüzében edzette minden trollkoponyánál keményebbre Hilbongard Rolamus, a nagy fegyverkovács. Ezt a bámulatosan könnyű fegyvert egy kiállításra készítették, de a tolvajok hamarabb jöttek, mint a megnyitó ünnepség. Ezután a Koponyazúzó egész Tamrielt bejárta készítőit keresvén.

Aranyparázs


Ezt a varázskardot teljes titokzatosság övezi. Tolvajok meséi szerint aranyból készítették az ősi északi sárkányok. Állítólag egy nagy király számára készült, aki a sárkányok védelmére tett esküt. A kard tűzsebzéssel rendelkezik. Az Aranyparázst korunk történelmében még nem látták, talán méltó hősre vár.

Haynekhtnamet agyara


Feketemocsárban éltek az argóniaiak által Wamasusnak nevezettek. Az északiak villámvérű és értelmes sárkányoknak tartották őket. Egy ilyen hatalmas bestia, Haynekhtnamet, prédájául esett az északi vadászoknak. A vadászat hét napba, hét éjjelbe és rengeteg ember halálába került. Az egyik szerencsés túlélő vitte haza trófeaként az agyarat. Egy tőr pengéjét faragták ki belőle, ami titokzatos módon magába rejti a szörny varázstulajdonságát és villám sebzést okoz. Ez az egyedülálló tőr véletlenszerűen kerülhet utazó hősökhöz.

Holtak Árnya kard


A Holtak Árnya kardot egy ősi boszorkány, Naenra Waerr látta el varázserővel, és az egyedüli célja a lelkek csapdába ejtése volt. Egy lélekkővel együtt szokták használni, így az ellenség lelke kőbe zárható. Naenrát kivégezték gonosz alkotása miatt, ám előzőleg még el tudta rejteni a kardot. A Holtak Árnya kard nagyon válogatós, ha a gazdára találásról van szó, ezért rejtőzik addig, míg méltó gazdát nem talál.

Denstagmer gyűrűje


Erről a gyűrűről csupán az tudható, hogy bizonyos elemek ellen védi viselőjét. A Denstagmer név a múlt ködébe vész. Már senki nem emlékszik ki, vagy mi volt ő.

Medvekarom Oreyn sisakja


Medvekarom Oreyn egyike volt Valenvadon legendás hőseinek. Békaszemű Faume király fia, elismert vadásza klánjának és jövendőbeli vezető. Az erdei elfek legendái Oreynnek tulajdonítják a tettet, mikor fél kézzel legyőzte Glenhwyfaunvát, az Elf erdő boszorkány-kígyóját, békét hozva ezzel klánja számára. Oreynnek még sok dicső tettet kellett volna véghezvinnie, ám Knahaten-járvány lett végzete. Sisakja emlékként állt sok eljövendő generáció előtt. Végül a klán szétszéledt, és a sisaknak is nyoma veszett egy időre. Most kalandozók őrzik kincsként, nekik ügyességet és kitartást kölcsönöz.

Daedrikus holdsarló penge


Minden bizonnyal a legritkább és a legüldözöttebb tárgy ez az összes fellelhető ereklyék között. A pengét Mehrunes Dagon erői használták Battlespire elfoglalásánál. Ezeket a rendkívül egyedi pengéket Battlespire visszafoglalása után a birodalmiak összegyűjtötték és elpusztították. Úgy tűnik azonban, egyetlenegy épségben maradt. Habár a birodalom azt hiszi, hogy mind elpusztult, az a szóbeszéd járja, hogy létezik még egy példány valahol Tamrielben, noha soha senki sem látta még. A penge nagy sebzésre tesz képessé, bénít és tönkreteszi az ellenfél vértezetét. Meglehetősen nagy jutalom bármely nagy harcosnak, feltéve hogy csakugyan létezik.


Luc