CsK:Sovngarde, felülvizsgálva

Innen: Elder Scrolls Lapok

Sovngarde, felülvizsgálva
Az északiak elképzelése a menyországról, és arról, hogy hogyan lehet oda eljutni.

írta: Bereditte Jastal

Halál. Valami olyan dolog, amivel mindannyian szembesülünk. Vagy mégse?

Csak meg kell kérdezni a legközelebbi északit, mit gondol az élet végéről, és valószínűleg egy szörnyű kiselőadást tart vérről, csontokról, zsigerekről, bátor tettekről és szívszorító bánatról. A mészárláson kívül lehet a halálnak mélyebb értelme is, mint azt az átlagos északi gondolná. Új bizonyítékok arra utalnak, van élet a csatamezőn túl, ahol a hősies északi örökké élhet, mézsört ihat és erő- illetve ügyesség próbákon vehet részt. De ahhoz, hogy teljesen megértsük egy északi halál utáni örök életének lehetőségét, felül kell vizsgálnunk a harcosok legcsodálatosabb menedékét - Sovngarde - övező legendákat.

Az északiak ősi iratai és szájhagyománya szerint ha visszamegyünk a késő Meretikus korba, ott találunk egy különleges, dicső helyet, melynek a bejárata szemmel észre nem vehető. Sovngardénak hívják, Shor építette azon északiaknak, akik harcban bizonyították bátorságukat. Ebben a "Vitézség Csarnokában" az időnek nincs jelentése. Az élet és halál fogalma a küszöbön marad, akik bent vannak, valamiféle önfenntartó derűben élnek, fájdalom, szenvedés, és a legrosszabb baj, ami egy északit érhet - unalom - nélkül.

Sovngarde, mivel ilyen jól elrejtették a bejáratát, tudományos viták kereszttüzébe került. Vannak olyanok is, akik szerint Shor nagy csarnoka pusztán legenda, hiszen még senki sem tért vissza azok közül, akik a csodáit megtapasztalták, hogy elmondhassák az élményeiket. Nem mintha ettől bárki is abbahagyta volna a keresést. Némely északi egész életében kutat a rejtett bejárat után. A legtöbben megtörten és szomorúan kullognak haza, szívükben a kudarc keserűségével. Sose tudják meg, milyen örömet jelent egy soha ki nem ürülő mézsörös kancsóból inni, vagy egy végtelen pankráció tornán részt venni.

Mi köze van, kérdezhetik néhányan, Sovngarde bejáratának a halálhoz? Minden, egy sorozat ősi papír szerint, amiket nemrég találtak egy halott északi cyrodiili otthonának padlásszobájában. Ami első ránézésre néhány szerelmes levélnek tűnt, arról később kiderült, hogy kapcsolat Négyujjú Felga, egy kisebb médium és egy északi harcos, Nagy Rolf szelleme között. Az iratok szerint Rolf egész életében Sovngarde bejáratát kereste, sikertelenül. Visszatérőben volt Égkoszorúba, a falujába, mikor egy csapat óriás feltartóztatta. Rolf bátran harcolt, de gyorsan megölték, majd az óriások elkezdték dobálni a fejét. Érdekes módon, Rolf szelleme végignézte ezt, miközben eltávolodott a helyszíntől, felfele szárnyalva a mennybe, ahol megérkezett... a pompás Sovngarde csarnokába!

Rolf nem tudta elhinni a jószerencséjét, és az ostobaságát, amiért nem értette meg az igazságot már évekkel korábban. Mivelhogy a halál a bejárat Sovngardébe. Így mondta el neki Shor, aki testvérként köszöntötte Nagy Rolfot, majd átnyújtott neki egy rostélyon sült birkalábat és egy kedves parasztlány kezét. Shor elmondta, bármely északi eljuthat Sovngardébe, aki vitézül hal meg egy dicső csatában.

Eljött az ideje, hogy az északiak megtanulják az igazat. Övék lehet az örök élet, anélkül, hogy egész halandó életükben egy hiú, elérhetetlen ábrándot üldöznének. A végén minden vitéz északi beléphet Sovngardébe. Megcsonkítás, lefejezés, vagy kizsigerelés nem tűnik nagy árnak azért, hogy Shor csodás csarnokában töltsék az örökkévalóságot.

Vik