CsK:Páncélok kézikönyve

Innen: Elder Scrolls Lapok

Páncélok kézikönyve
Páncélhasználati útmutató a birodalmi tisztek számára. Megtudjuk belőle, mely harcosoknak milyen típusú páncélra van szüksége, illetve megismerkedhetünk a könnyű- és nehézpáncélzat legfontosabb típusaival.

Ez a kézikönyv Csatanyél tábornok megbízásából készült, hogy útmutatóul szolgáljon a páncélokhoz minden hadi szolgálatban lévő birodalmi tisztnek.

A csatatéren a katona páncéljának a legfontosabb feladatait kell tükröznie. A felderítők, könnyűlovasság, íjászok, portyázó csapatok könnyű páncélt kell, hogy viseljenek. A mozgékonyság és a sebesség elsődleges fontosságú ezeknél a csapatoknál. Ajánlott egy mellvért és lábvédő állandó viselete. Sisakok, kesztyűk, csizma viselése hasznos a lovasság és a portyázók, de nem javasolt a felderítők és íjászok számára.

Könnyű páncélt prém, bőr, lánc, mithril, elf, vagy üveg alapanyagból készítenek. Ez egyúttal a minőségi és drágasági sorrendjük is, ahol a prém a leggyengébb s legolcsóbb minőség, a legdrágább és legjobb védelmet nyújtó pedig az üveg. Prém, bőrpáncél és láncvért készen kapható az egész birodalomban. A mithril, elf, üvegpáncélok nagyon ritkák, és csak elvétve találni belőlük ősi romokban vagy távoli sírokban.

A nehéz páncélt az első sorokban harcoló gyalogság, lándzsások, nehézlovasság és talpas lovagok számára kell fenntartani. Minden tisztnek nehéz páncélt kell kiosztani. A sisakok, mellvértek, lábvédők szokásos felszerelésnek számítanak minden alkalommal. A csizmák és kesztyűk csak a lovasság és a talpas lovagok számára szükségesek.

A kovácsok vas, acél, törp, ork, ében és daedrikus alapanyagokból képesek nehéz páncélt készíteni. Ez egyúttal a minőségi és drágasági sorrendjük is, ahol a vas a legkevésbé hasznos és legolcsóbb, a daedrikus pedig a leghatékonyabb és legdrágább. Vas és acél lemezpáncélokat szinte minden kovácsnál kapni. A többi anyag ritka, belőlük készített páncélokat csak elrejtett ősi földalatti készletekben találni.

A Mágusok Céhének tapasztalt mágusai tudják, hogyan lehet megbűvölni a páncéldarabokat. A legerősebb bűvöléseket általában a ritkább, ellenállóbb anyagokból készült páncélokra rakják, mint amilyen az ében és daedrikus, de még az egyszerű vasvértet is felruházhatják bűvöléssel.

Az öntörvényű harci bárd, Érzéki Janus egyszer papírra vetett egy komikus balladát egy kolóviai tábornokról, aki állandóan fel-le vette a páncélját, hogy kinyerhesse belőle a varázserőt. Válaszul a kritikára a tábornok ráköttette egy faltörő kos elejére a Fallow-kastély ostromakor.


Vik