CsK:Nchuleftingth ásatási jelentése

Innen: Elder Scrolls Lapok

Nchuleftingth ásatási jelentése
Érdekes helyszíni jelentés egy dwemer romok feltárásával foglalkozó tudóstól. A folyamatban lévő kutatásról ugyan nem szolgál sok újdonsággal, tartalmaz viszont egy igen különös megfigyelést a pókcentúriók működésével kapcsolatban. A jelentés elveszett, megtalálása és kézbesítése az Ald'ruhn-i Mágusok Céhének egyik feladata.
11. ásatási jelentés - Nchuleftingth


Feltárásaink sikeressége az utóbbi napokban alábbhagyott kissé. Semmi újra nem bukkantunk a romok alatt. Minden olyan tisztának és érintetlennek tűnik, mint amikor először kinyitottuk a bejárati ajtókat. Tudom, hogy vannak eddig felfedezetlen mélységek. Érzem, hogy a masszív dwemer gépezet most is a lábam alatt zakatol, miközben ezt a levelet írom, azonban nem leltem semmi módot, hogy eljussak hozzá. Edwinna, az átmeneti eredménytelenség ellenére nem szabad ilyen hamar feladnia. Biztos vagyok benne, a nagy felfedezés már nincs messze.

Bárcsak ne veszett volna el egy generációval ezelőtt a Válaszfal titka. Néhány olyan príma tekerccsel már rég az alsó szinten lennénk, ahol az igazi feltárásokat lehetne végezni.

Van pár jó hír is. Felderítettük azt a Mzuleftet, amelyet keresett. Most már nyilvánvaló, hogy Mzuleft a helyes elnevezése a Dagon Feltől délre levő méretes dwemer romoknak. Könnyen összekeverhető a közeli Nchardahrk romjaival, résen kell lenni.

Az utolsó pókcenturiókat, amelyek a felsőbb emeleteken vannak, végleg lebénítottuk és szétszereltük tanulmányozás céljából. Szerettem volna, ha működés közben tudjuk őket tanulmányozni, de sajnos az igencsak veszélyes lett volna.

Hallottam egy furcsa történetet arról a pókcenturióról, amelyet elfogtunk és visszaküldtünk Cyrodiilbe. A hajóskapitány nemrég írt erről a különös esetről. Azt állította, a pók többször megpróbált kitörni a ketrecéből, mikor Vvardenfell közelében jártak. Miután elhagyták a Szellemek-tengerét, a pók hirtelen leállt. Ami ezután történt, arról árulkodik, hogy a kapitánynak több esze van, mint amennyit kinézne belőle az ember: azt parancsolta, hogy forduljanak vissza azonnal. Mihelyst újra Vvardenfellhez értek, a centurió ismét működésbe lépett. Ez a felettébb különös jelenség, véleményem szerint, alapos vizsgálatot igényel.

Szolgálatára,
Senilius Cadiusus


Uriel Septim