CsK:Nchuleft krónikája

Innen: Elder Scrolls Lapok

Nchuleft krónikája
Az ősi dwemer nép életének mindennapjaiba pillanthatunk be egy dwemer kolónia krónikájának lapjain keresztül. Azt is megtudhatjuk, mi köze volt a sörnek és az utazgatásnak lord Ihlendam halálához.
Ez a krónika a dwemerek által lakott kolóniának, Nchuleftnek a történelmi jelentőségű eseményeit írja le. A szöveg valószínűleg egy altmer tollából származik, mivel altmer nyelven íródott.


23. Lord Ihlendam halála

A második korszakban (P.D. 1220) történt, hogy lord Ihlendam a Nyugati Felföldre tett utazásai során eljutott Nchuleftbe; találkozott Anchard kormányzójával és Rkungthunch tábornokkal, majd Dalen-Zanchu is csatlakozott a társasághoz. Itt senkitől sem zavartatva órákig elbeszélgettek, de ez az ő titkuk volt, mivel senki nem tudta róluk, hogy barátok. Amint befejezték dolgaikat, szétváltak, és mindegyikük ment haza a saját kolóniájába.

Bluthanch és fiai hallottak erről a találkozóról, és egyből egy, a Tanács elleni titkos összeesküvést láttak benne; maguk között elég sűrűn beszéltek is róla. Amint eljött a tavasz, a Tanács, ahogy szokás volt, összehívta ülését Bamz-Amschend hatalmas csarnokába. Az emberek ennek megfelelően összegyűltek, majd elkezdődött a mulatság: sörrel koccintottak, énekeltek, ittak amennyit nem szégyelltek, az ivóasztaloknál pedig minden és mindenki terítékre került, összehasonlították egymással a dwemereket, sőt végül saját magukat, a tanácstagokat is.

Egyikük megjegyezte, hogy Ihlendam minden tekintetben messze túltesz tanácsostársain. Bluthanch tanácsos erre hirtelen haragra gerjedt, és kijelentette, hogy ő semmivel sem kevesebb lord Ihlendamnál, s hajlandó ezt bármikor bebizonyítani. A társaság gyorsan két részre szakadt, és mindenki úgy fellelkesült, hogy egy pillanat alatt tömegverekedés tört ki. Azok a városlakók azonban, akik értelmesebbek és kevésbé ittasak voltak, gyorsan közéjük ugrottak és lecsillapították őket; végül mindenki visszament a kolóniájába, bár senki nem hitte, hogy ezek után még valaha is képesek lesznek békében találkozni.

Később aztán, ősszel, lord Ihlendam kapott egy üzenetet Bluthanch tanácsostól, aki meghívta egy békítő találkozóra Hendor-Stardumzba. S bár lord Ihlendam összes rokona, valamint a városlakók erősen figyelmeztették őt a csapdára és óva intették attól, hogy elmenjen, Ihlendam nem hallgatott rájuk, és még személyi testőrét sem vitte magával. Így történt aztán, sajnálatos módon, hogy a Hendor-Stardumzba tartó úton, a Chinzinch átkelőnél veszett lények tömege ütött rajta és ölte meg kísérőivel együtt. Ettől kezdve sok városlakó beszéli, hogy Bluthanch és fiai dühítették fel a szörnyeket és uszították Ihlendamra, de semmit nem sikerült még bizonyítani. Lord Ihlendamot Leftunchban helyezték örök nyugalomra.

Nagy Zsolt