CsK:Megfelelő zár mintája és felépítése

Innen: Elder Scrolls Lapok

Megfelelő zár mintája és felépítése
Kézikönyv zárkészítők részére, amely természetesen hasznos ismereteket nyújt a zártöréssel bajlódó tolvajok számára is. A könyv elolvasása tolvajlás képzettségünket fejleszti.

Már sok tolvajjal találkoztam, akiket csak az érdekelt a zárakban, hogy hogyan tudják azokat kinyitni, és ezáltal ellopni a szobák vagy ládák őrzött tartalmát. Magamra vállaltam, hogy kitalálom a záraknak egy olyan rendszerét, ami le tudja győzni az efféle gaz szándékokat.

Az agyagnak, amiből a zárat csinálják, van a legnagyobb jelentősége. Az ócska sárga-, vagy vörösréz összetörik egy jól irányzott rúgásra, ezáltal téve a zárat magát használhatatlanná. Alapanyag választáskor acéltól vasig mindent ajánlok. A szilárdabb anyagok hajlamosak arra, hogy megfizethetetlenül drágák legyenek és rákényszerítenek arra, hogy hasonló fémből csináljuk az egész ajtót. Bosszantó ráakadni egy összetört fedelű faládára, aminek a törp zárja érintetlen és még mindig zárt.

Ha már ezeket az alapokat lerendeztük, különösen figyeljünk a reteszek ellensúlyozására. Egy hét fokos ellensúly a kulcslyuknál engedi a forgatónyomatékos kulcsot egyenletesen dolgozni, miközben számos fejfájást okoz a tolvajnak, aki forgatónyomaték nélküli tolvajkulccsal próbálkozik.

Ugyanezen a módon a retesz rugóit különböző kovácsoknál kell készíttetni. Mindegyik kovács tudtán kívül más feszességűre fogja készíteni a rugót, mint az őt követő kovácsok. Ezek a variációk is nehezíteni fogják annak a dolgát, aki megpróbálja feltörni a zárat.


Gabriel