CsK:Lithnilian kutatási jegyzetei

Innen: Elder Scrolls Lapok

Lithnilian kutatási jegyzetei
Beszámoló egy érdekes kutatásról a welkynd kövek ayleid romokon kívüli növesztésének lehetőségeiről. Az író elvesztette az alábbi írást, ha visszavisszük hozzá, megjutalmazza fáradozásunkat.

Ahogy beléptem a Szederpont-barlang utolsó termébe, szemeim rátekinthettek az expedícióm céljára. A koromfekete sötétségben a welkynd kő ismerős akvamarin ragyogása volt a vezetőm. Régóta én voltam az első látogató, a vastagon álló por és a szétszórt törmelék alapján. Nem emlékszem, meddig álltam ott, csodálva a gyönyörű kristályok szépségét, távol a természetes környezetüktől.

Mind azt mondták, őrült vagyok; bolond, pojáca. Hogy kristályok nőjenek az ayleid romokon kívül? Lehetetlen! Közel egy évtizedet töltöttem el a kutatással, és ráment minden pénzem, mire felderítettem a természetes barlangokat egész Cyrodiilon. Végül, azon a sorsfordító éjjelen egy ork toppant be a Birodalmi híd fogadóba, mikor éppen ott iszogattam. Valami nonszensz történetet kezdett mesélni olyan lényekről, amik a sötétségből jönnek elő, én meg részegnek gondoltam az illetőt, mígnem valami olyat mondott, amitől feltámadt a remény megkeseredett szívemben. Ilyen fényről beszélt a sötétségben: "kék, mint a tenger". Lehet, hogy ez lesz a welkynd kő, amit kerestem? Többet kellett tudnom. Néhány arannyal, és sok itallal később az ork elmondta, hogy a Szederpont-barlangban járt. Ahogy a barlang felé csörtettem a sötét éjszakában, csak úgy száguldoztak a gondolataim. Igaz kell, hogy legyen a történet! Az ayleid kultúra mindent tudott ezekről a kristályos szerkezetekről, és éppen elkezdték őket a földalatti városaikon kívülre telepíteni, mikor eltűntek. Ez csak egyet jelenthet: megfelelő alapanyagokkal, mágiával és kutatással a welkynd kövek bármilyen környezethez hozzáidomíthatók. El kellett jutnom a Szederpont-barlangba, hogy tanulmányozhassam őket, mielőtt valaki más találna rájuk. Ez lehet a névjegyem a történelemben, a dicsőséges pillanatom!

És most, ahogy átmásztam a barlangon, megérkeztem ebbe az üregbe. Miután befejezem ezt a naplóbejegyzést, nagyon sok dolgom lesz. Nagyon is sok. Ez lesz az a nap, amire úgy fognak emlékezni, hogy Lithnilian feltárta a welkynd kövek titkát!

Vik