CsK:Kapzsi vagyon

Innen: Elder Scrolls Lapok

Kapzsi vagyon
Az üzleti szemléletű Hlaalu nagyház filozófiáját bemutató könyv elsősorban a házhoz csatlakozni kívánó kalandozók számára íródott.
Írta: Serjo Hlaalu Dram BeroA Hlaalu-ház tanácsosa vagyok, és engem választottak, hogy ezt a rövid útmutatót megírjam azok számára, akik meg akarnak érteni minket, vagy csatlakozni akarnak hozzánk. A Hlaalu-ház a legnyitottabb és legmodernebb a nagyházak közül. Mi vagyunk az egyetlen nagyház, mely felkarolta a birodalmi jog és szokás irányzatát. Így tehát mi profitáltunk a birodalom új irányelveiből, kiemelkedve a homályból, mint a legjelentősebb nagyház.

A haladás nagy folyamában a hagyományok nem maradhatnak fenn.

A redoranok talán felülmúlnak minket a csatamezőn, de amikor a por elül, lekötelezettjeinkként találják magukat. A telvannik talán sok misztikus titkot ismernek, de egymás közt többet harcolnak, mint mások ellen, és nem tudnak alkalmazkodni a birodalom módszereihez. Ősi és hatalmas lehet bár egy telvanni mágus, egyedül senki sem képes ellenállni a történelem menetének. Az indorilokat szeretik az emberek az ajándékokért és adományokért, de ha elfogy a pénz, akkor is emlékezni fognak rájuk? A dresek megtanulták, hogy csináljanak pénzt, de azt nem, hogy hogyan ne csináljanak ellenségeket.

Ragadd üstökön a szerencsét! Ha meglátod a lehetőséged, használd ki!

Amikor esélyt látsz a profitra, ragadd meg! De ne kövesd vakon a pénzt! Van értéke a hírnévnek is, több, mint aminek fiatal hlaaluk tudatában vannak. Ezt az értéket gondosan egyensúlyba kell hozni a kézzelfogható pénzzel minden üzlet esetén. A lopás és gyilkosság árt az üzletnek. Lophatsz bárkitől, de fog ő veled azok után üzletelni? Halott emberrel nem lehet alkut kötni.

Az üzletkötésnek rengeteg módja van.

A Hlaalu-házban gyorsnak és ügyesnek kell lenned. Képesnek kell lenned lépést tartanod az üzlettel és az idővel. Képesnek kell lenned gyorsan és meggyőzően beszélni. Képesnek kell lenned a legjobb kereskedőkkel is haszonnal üzletelni. Meg kell tanulnod megvédeni a saját tulajdonod, rejtett ládákban zárral őrizve, esetleg csapdákkal. És ha az összetűzés elkerülhetetlen, akkor a legjobb gyorsan, kényelmes, könnyű páncélban rövid karddal harcolni, vagy távolról mesterlövész fegyverekkel.

Ezek után, Olvasó, megragadnád-e a lehetőséged, hogy csatlakozz a Hlaalu-házhoz? A győztesek közé sorolnád-e magad egy sikerért folyó versenyben? Akkor jelenj meg a balmorai tanácsházban. Ha megvannak a képességeid, akkor örömmel várunk. Ha megvan a szándék, akkor szolgálhatod a Hlaalu-házat, rangokat szerezhetsz, mindenek felett, a Hlaalu-ház díjazza a kezdeményező képességet és az ambíciókat.


Borisz