CsK:Könnyű páncél javítása

Innen: Elder Scrolls Lapok

Könnyű páncél javítása
A könyv a könnyű páncél javításához ad hasznos útmutatást. Elolvasásával kovácsolás képzettségünk fejlődik.

A könnyű páncélnak két típusa van: fémes és nem fémes. A láncvért, elf, mithril és üveg jó példák a fémes könnyű páncélra. Talán meglepő gondolat, hogy az üveg fémes lehet, de a látszat csal. Amit mi üvegnek hívunk, az nem olyan, mint a házakban látott üvegtáblák. A zöldes anyag sokkal erősebb, és jóval magasabb az olvadáspontja.

Nem fémes páncélok a prém- és bőrpáncél. Ezekhez a páncél típusokhoz a kalapács kevésbé hasznos a varrókészletnél. Hegyes ár elengedhetetlen a vastag anyag összevarrásához. A lyukakat gyakran meg lehet foltozni a maradék anyagokkal. A szabály erre vonatkozólag azonban az, hogy ha már a foltot kellene foltoznod, akkor ideje kidobni a páncélt, és egy újat venni.

Időnként a fémes páncélokat is foltozni kell. Rendszerint meg lehet javítani úgy, hogy a törött darabkákat újra összekalapálod. Az elf és mithril páncélokat jobban lehet javítani, ha izzítva vannak. A láncvért általában elég képlékeny ahhoz, hogy hidegen is javítható legyen.

A legtrükkösebb az üveg. A szálirányra merőleges kalapácsütések a páncél darabokra törését okozhatják. Szálirányú kalapácsütéseket kell alkalmazni, ha lehetséges. Szélsőséges esetekben helyezd a páncélt egy kád olajba. Helyezd úgy az üllőt, hogy a megmunkálandó rész az üllőn legyen, de éppen ellepje az olaj. A kalapácsütések rezgését így elnyeli az olaj, és kisebb lesz az esélye, hogy eltörjön az üveg.