CsK:Fejtörők sárga könyve

Innen: Elder Scrolls Lapok
Fejtörők sárga könyve
A nyugati nemesek gyűjtik és tanulmányozzák a találós kérdéseket tartalmazó könyveket, azt remélve, hogy így növelik annak esélyét, hogy szellemesnek és agyafúrtnak tűnnek egy társalgás során. A sárga könyv a négy részes sorozat egyik legérdekesebb kötete.

Az olvasó valódi szórakoztatására és elméjének csiszolására a szerző az alábbiakban adja közre mindazt, mit az évek során szorgalmas gyűjtőmunkával a hozzá hasonló érdeklődésűekkel folytatott beszélgetésekből lejegyzett.

A fejtörők mesélése és kitalálása az arisztokrata nyugati társadalom szokása. A nemesek és a feltörekvő réteg gyűjti, és gondosan tanulmányozza a találós kérdéseket tartalmazó könyveket, remélve, hogy ezáltal növeli annak esélyét, hogy szellemesnek és agyafúrtnak tűnjön a társalgás során.

Házak közt egy lik hol az ember össze gyűlik,
Vehetsz itt ezt és amazt mihez fogad fűlik.
Bölcs ember így cselekszik mikor haragost lát,
És kerül, nem keresztezve a gazember útját.

rét :zsaláv A

Azt mondja valaki: "Ha hazudsz, lekaszabollak a kardommal. Ha igazat mondasz, egy varázslattal öllek meg." Mit kell mondanod, hogy életben maradj?

.laddodrak a inlobazsak zsgof eL :zsaláv A

Egy bosmert meggyilkoltak. Az altmer azt állítja, a dunmer a bűnös. A dunmer szerint a khajiit tette. Az ork esküszik, hogy nem ölte meg a bosmert. A khajiit azt mondja, a dunmer hazudik. Ki okozta a bosmer halálát, ha közülük csak egy mond igazat?

kro zA :zsaláv A