CsK:Fegyverek kézikönyve

Innen: Elder Scrolls Lapok
Fegyverek kézikönyve
Fegyverhasználati útmutató a birodalmi tisztek számára. Megtudjuk belőle, mely harcosokat milyen típusú fegyverrel érdemes felszerelni, illetve megismerkedhetünk az alapvető fegyvertípusokkal és -alapanyagokkal.

Ez a kézikönyv Csatanyél tábornok megbízásából készült, hogy útmutatóul szolgáljon a fegyverekhez és fegyvernemekhez minden hadiszolgálatban lévő birodalmi tisztnek.

Nyilvánvaló, hogy egy katona fegyvertárának a képességeihez kell igazodnia. Penge képzettség szükséges tőrökhöz, rövidkardokhoz, hosszúkardokhoz és pallosokhoz. Zúzófegyver szakértelem kívánatos, hogy csatabárdot, buzogányt, harci bárdot és harci kalapácsot forgathasson. A be nem avatottaknak a bárdok és kalapácsok nagyon különböző fegyvereknek tűnhetnek, de a ritmus, a kiképzés, és a mindkét fegyvertípusnál használt fizikális erő látszólag megegyezik. Csak azokat célszerű felszerelni íjjal, akik jártasak a mesterlövészetben.

A legtöbb ilyen fegyvert rendszerint pajzzsal kombinálva használják. Persze a pallos, a csatabárd és a harci kalapács használatához mindkét kézre szükség van. Egy ilyen kétkezes fegyver a legjobb viselet a nehézpáncélos lovagok, a berzerkerek és azon katonák számára, akik a hadsereg szárnyán tartják a frontot.

Az idők során sokféle alapanyagból készítették a fegyvereket, és mindegyik alapanyag eltérő a tömeg, a tartósság, és az ár tekintetében. Ezek az anyagok itt kívánatosság és ár szerint vannak rendszerezve, kezdve a legolcsóbbal és legkevésbé kívánatossal: vas, acél, ezüst, törpe, elf, üveg, ében, és végül daedrikus. Néhány kovács helyesen gondolja, hogy az ezüst fegyverek kevésbé tartósak, mint az acélok; mindazonáltal a szellemekre, lidércekre és bizonyos daedrikus teremtményekre gyakorolt hatása vitathatatlan.

Az íjakat készíthetik ugyanezen anyagok lemezelt magjaiból. Ez ad nagyobb húzószilárdságot, és ezáltal nagyobb erőt a feszítéskor. A nyilakban, kiváltképp a nyílhegyben használt anyagok befolyásolhatják annak tömegét és átütőképességét. Így az íj és a nyíl minősége együtt határozzák meg a fegyver páncélátütő képességét.

Megbűvölt fegyvereket szinte minden mesében és énekben megemlítenek. A varázslat az ilyen tárgyakon nyugodtan várakozik, amíg el nem találják vele az ellenséget. Abban a pillanatban a bűbáj aktiválódik, kimerültséget és sérülést okozva a célpontnak. A megbűvölt íjak a felengedés pillanatában a nyilat ruházzák fel képességükkel. A nyílon magán is lehet bűbáj, ilyenkor a lövedék mindkét bűbájt hordozza, és találatkor a célpontnak továbbítja.

Egy megbűvölt tárgy meghatározott mennyiségű varázserőt képes tárolni magában. Minden csapás elszív valamennyit a tartalékból, míg végül teljesen ki nem merül. A bűvölés visszatölthető lélekkövek és misztikus eljárások segítségével. Minél erősebb lélek van a kőben, annál több varázserőt lehet visszatölteni a tárgyba.

Gabriel