CsK:Balmora útikalauz

Innen: Elder Scrolls Lapok

Balmora útikalauz
Balmora részletes útikalauzából megismerhetjük a város negyedeit, szolgáltatásait, közlekedési lehetőségeit és fontosabb személyiségeit. A Tolvajok Céhére nagyon nem jellemző módon még Cukorszájú Habasiról is szó esik.
Balmora a Hlaalu-ház székhelye, és Vivec után a legnagyobb település Vvardenfellen. Balmora négy körzetből, a Felsővárosból, a Kereskedőnegyedből, a Munkásnegyedből és a Holdpille Erődből áll. A Felsővároshoz nyugatra egy dombon a Tribunal Templom, a Hlaalu Tanácsterem, gazdag udvarházak, jobb boltok és a Morag Tong céhháza tartoznak.


A Kereskedőnegyed, nyugatra éppen a folyó mellett, a Déli Kaputól északra lévő nagy köztér köré összpontosul, a déli fal mellett, a Déli Kaputól keletre lévő iszapjáró állomással együtt. A Harcosok Céhe, a Mágusok Céhe és Balmora boltjainak és fogadóinak többsége a Kereskedőnegyed utcái mentén helyezkednek el.

A Munkásnegyed a folyótól keletre, ahol a közemberek és a szegények élnek, számos igénytelen kocsmával és néhány üzlettel büszkélkedhet.

A Holdpille Erőd egy hosszú sétára van a várostól északkeletre; a Birodalmi Szektának és a légiós helyőrségnek ad otthont.

Szolgáltatások

A Hlaalu-ház szolgáltatásai a Hlaalu Tanács udvarházában, a Felsővárosban érhetők el. A Templomhoz hűek megnyugvást és gyógyulást délkeletre, Balmora Templomában kereshetnek. A külhoniaknak a Déli Kapun át kell elhagyniuk a város falait s követniük a jól jelzett utakat keletre, hogy a Holdpille Erődbe jussanak, ha a Birodalmi Légió és a Birodalmi Szekta szolgáltatásait kívánják igénybe venni. A Harcosok Céhének és a Mágusok Céhének céhháza a Kereskedőnegyedben, a köztértől északra lévő utcában található. A Morag Tong szolgáltatásai a céhházukban érhetőek el, a Felsőváros északnyugati szélén. A jobb boltok a dombon vannak a Felsővárosban, számos kereskedő a Kereskedőnegyedben, a folyótól nyugatra, és néhány boltos a Munkásnegyedben, a folyótól keletre található.

Figyelemre méltó személyek

A hlaalu tanácsosok közül egy sem él Balmorában. Nileno Dorvayn, aki a Tanácsteremben lelhető fel, a rangidős helyi hlaalu. A Harcosok Céhében Tűzszemű Eydis a vezető. A Mágusok Céhének vezetője Ranis Athrys. A Morag Tong vezetője Ethasi Rilvayn. A Balmorai Tribunal Templomnak Feldrelo Sadri a rangidős papja. A színes egyéniségű, állandó címmel nem rendelkező, szabadúszó vezért Cukorszájú Habasit, gyakran emlegetik a Tolvajok Céhének helyi főnökeként.

Közlekedés

Egy jó út vezet délre Pelagiad, Seyda Neen, Ébenszív és Vivec felé. Egy barátságtalan, vadonbeli csapás tart délnyugatra az Odai folyó partján Hla Oad halászfaluba. Jól karbantartott utak tartanak északra Calderába és Ald'ruhnba. Az iszapjáró réve a folyó nyugati partján található a Déli Kapu mellett. Iszapjáró közlekedik Vivecbe, Suranba, Ald'ruhnba és Seyda Neenbe. A Mágusok Céhében a térmágusok térítés ellenében el tudják teleportálni az utazókat Ald'ruhnba, Vivecbe, Calderába, és Sadrith Morába. Hla Oad délnyugatra van a tengerparton. Egy elhanyagolt ösvény vezet fel északkeletre, a Mamaea-foyada szakadékaiban Szellemkapuhoz; az utat könnyű követni, de veszélyes bestiák fenyegetik azokat a zarándokokat, akik ezen az útvonalon közelítik meg a Szellemkapu oltárát.

Charlie