CsK:Békától az emberig

Innen: Elder Scrolls Lapok

Békától az emberig
A Reszkető-szigetek egyik különös lényének, a békaszerű grummita fajnak a leírását olvashatjuk az alábbiakban, különös tekintettel szaporodásukra, egyedfejlődésükre és intelligenciájukra.

Meekus Ralbrek tollából

 A grummiták életciklusa elég egyedi. Úgy tűnik, ők a békák deviáns verziói, és talán távoli rokonai lehetnek az argóniaiaknak, bár erről nem szereztem konkrét bizonyítékot. Mint az egyszerű békák, a grummiták is vízbe rakott petékből kelnek ki. Kicsi, a tenyeremnél nem nagyobb méretű ebihalakként törnek ki a tojásból.


Az ebihalak gyorsan nőnek, néhány héten belül végtagokat növesztenek, és kétéltű baranggyá változnak. A barangyok legfeljebb két évig élnek, miközben széltében és hosszában is nagyobbra nőnek, mint egy kifejlett ember.

Végül a felnőtt barangy úgy érzi, hogy mélyebb vizekre szeretne úszni, s a mocsárba temeti magát. Sok hónapig hibernálva él ott, miközben grummitává fejlődik. Az átalakulás pontos időtartamát nem tudtam kideríteni. A grummita teljesen kifejlett állapotban emelkedik a felszínre a mocsárból.

Új grummiták sosem hagyják el a vizet, és emészti őket a párzási ösztön. A nőstények elhagyják a vizet, hogy felakasszák petéiket. A víz fölé lógatva rakják le őket, hogy a vízi ragadozóktól távol tartsák, ugyanakkor mégis lehetőséget adnak a barangyoknak, hogy kikelésükkor a vízbe pottyanhassanak.

Amint a nőstény lerakta petéit, magukra hagyja őket. Élete nagy részét szárazföldön tölti, de víz közelében. A hím párzási ösztöne 6 hónap és egy év közötti időszakon keresztül tart. Ő is szárazföldre lép és ahogyan a nőstény, nem tesz semmit a tojások védelme érdekében.

A kifejlett grummitáknak elég primitív kultúrájuk van. Leleményes Szaki fenntartja, hogy ravasz mesteremberek, akik ékszereket, fegyvereket készítenek, és még ércet is bányásznak. Ez egyszerűen nevetséges! Bár eszközeik és díszeik forrását nem tudtam ezidáig meghatározni, biztos vagyok benne, hogy ezeket a dolgokat más civilizált fajoktól szerezték kereskedelemmel.

A mágiahasználó grummitákról szóló történetek pedig még ennél is nevetségesebbek. Bár primitív agyuk meglepően nagy, nyilvánvaló, hogy nem elég intelligensek ahhoz, hogy elsajátítsák a misztikus tanokat. Nem tudom, Szaki hogy tanította meg a grummita háziállatát varázsolni, de biztosítom minden olvasómat, hogy az csak ámítás.