CsK:Az igazi Nerevar

Innen: Elder Scrolls Lapok

Az igazi Nerevar
Nerevar szerepének és a Vörös-hegyi csatának egy egyszerű, tömör leírása telvanni nézőpontból. Szó esik benne Nerevar híres Hold-és-Csillag gyűrűjéről, valamint a ma is működő Nagy Tanács létrejöttéről.

A telvanni alkalmazott feljegyzése Nerevar nem hivatalos történetéről nem említ forrásokat.

Mikor a dunmerek követték Velothot Morrowindbe, népüket sok, egymással szemben álló klán alkotta. Ezeknek se törvénye, se közös vezetője nem volt. Csak egy dunmer hadúr, Nerevar volt elég ambiciózus, hogy uralja az egész nemzetséget.

Ebben az időben a Dwemer-ház tagjai nagy tudású varázstárgykészítők voltak, így hát Nerevar titokban meglátogatott egy törp kovácsot és rendelt tőle egy mágikus hatalommal felruházott gyűrűt, mely később segítségére lehet céljai elérésében. A gyűrű hatalma abban állt, hogy viselőjét hatalmas meggyőzőerővel ruházta fel, s a biztonság kedvéért azonnal megölt mindenkit, aki felhúzta, kivéve magát Nerevart. A gyűrű a Hold-és-Csillag nevet kapta, s segítette Nerevart a különféle klánok egyesítésében, valamint az Első Tanács megalapításában.

Később azonban a vallás körüli viták megosztották a Tanácsot; az egyik oldalon állt a Dwemer-ház és a Dagoth-ház, szemben az összes többi Házzal. A Dwemer- és Dagoth-ház szövetséget kötött az ork- és északi klánokkal és megszállta Morrowind északi részét, míg Nerevar összegyűjtötte a többi Házat és a nomád törzseket, majd megindult, hogy megütközzön a Dwemer-Dagoth-nyugathoni csapatokkal.

A seregek a Vörös-hegynél, egy törp erődítménynél ütköztek meg. A törpök szörnyű vérontás árán legyőzettek, a Dwemer-ház, Dagoth-ház, valamint szövetségeseik megsemmisítésére irtózatos erejű mágiák használtattak. Nerevar elesett a csatában, gyűrűje elveszett, de az általa létrehozott szövetség fennmaradt Morrowind uralkodó politikai intézményében, a Nagy Tanácsban.


Brenda