CsK:Az elveszett prófécia

Innen: Elder Scrolls Lapok

Az elveszett prófécia
A Nerevarine eljöttét jövendölő próféciák egyike olvasható itt, melyet az Elpártolt Papok őriznek Holamayanban. A prófécia meglehetősen homályos sorait magyarázó szöveggel is ellátták.

az Elpártolt Papok Apographájából, kiegészítve Gilvas Barelo, holamayani apát megjegyzéseivel

A tizenegyedik nemzedék hetedik jegyének kora,
Nem véreb s nem guar, sem csíra vagy borona,
Hanem Sárkány-szülte, válogatott távoli csillagok sora,
Messzi földi Inkarnáció, mely felett magaslik a Vörös-hegy orma.
Szent Látogatót nem gyengíti hét rontás,
Háromszor átkozott pengét forgat, kezén csillag-áldás,
A gyászolatlan háztól érdemi aratás.

Lábjegyzet

1-3 sor: Ősi családra utal, de nem a négy jelentős hamuföldi klán valamelyikére. Idegen csillagok alatt, a Sárkány jegyében született - a Birodalmi születési jegy.'

4-5 sor: A 'Messzi földi Inkarnáció' formális jelzőként jelenik meg, nyomatékosítva a szavak közti kapcsolatot. A Messzi földi Inkarnáció egy 'szent látogató', ki nem a törzsek szülötte, de jövevényként befogadták a békesség és vendégszeretet jogán. A Vörös-hegy lábánál átkok hullanak rá, de mind a hét hatástalannak bizonyul. Erről bővebben a 'Hét átok' próféciában; másrészt ne feledjük, Dagoth Ur szolgálatában hét vértestvére is állt, egykor nagy hatalmú fő-mágusok, kiket a hamuföldiek hamuvámpírnak neveztek.

6-7 sor: A 'csillag-áldás' Azurát, a daedra hercegnőt, a mágia, végzet és jövendölések patrónusát sejteti. A 'Háromszor átkozott penge' a Hasító néven elhíresült fegyvert takarhatja, amit egyes legendák a vörös-hegyi csatához és Kagrenachoz, az egyik legnagyobb dwemer kézművesmesterhez kötnek. Az 'érdemi aratás' a közmondásra utal, mely szerint "Ki mint vet, úgy arat.", azaz a munkának megfelelő lesz az eredmény, mely lehet kiérdemelt jutalom, vagy megérdemelt büntetés. A 'gyászolatlan ház' az egyik, vagy akár mindkét letűnt dunmer nagyházat jelentheti - Dwemer-házat és Dagoth-házat.