CsK:Ancotar naplója

Innen: Elder Scrolls Lapok

Ancotar naplója
A Mágusok Céhének egy, a Caractacus Erődben élő elvakult biológusának kutatási naplója az élet spontán létrehozására tett kísérleteiről. Mellékesen azt is megtudjuk belőle, miért szenvednek mostanság teljes láthatatlanságban Serkút falucskájának lakói.

Eső keze hónap 12. napja: Ma elkezdem hatalmas munkám az élet spontán létrehozására. Arra számítok, hogy nehéz napok állnak előttem, de ha sikerrel járok, akkor a helyem biztosítva van a történelem legnagyobb mágusai közt.

Eső keze hónap 23. napja: Még mindig nem sikerült akár csak reprodukálnom Empedocles eredményeit a férgekkel. Kezdem azt hinni, hogy a hírneve eltúlzott.

Második termés 3. napja, Tirdas: Empedoclesnek igaza volt! A "napos" szó helytelen fordítása a "perzselő hő" kifejezésre megmagyarázza korábbi problémáimat. Mostantól, a kockázatok ellenére csak az eredeti daedra szöveg alapján dolgozom.

Fredas (Második termés közepe?): Helyi parasztok jöttek panaszkodni a zaj miatt. Megígértem nekik, hogy többé nem zajongok. Nagyon kellemes, ha a lakosság ostoba.

Morndas (azt hiszem): A kísérlet ma jobban ment, mint vártam. A megteremtett patkányok száma meglepett, azonban szokatlanul tanulékonyak voltak, éppúgy, ahogy Malham megjósolta (bár csak én bizonyítottam tapasztalati úton!).

Middas: Megint a parasztok. Újabb reklamációk. Azt hinnéd, még sosem láttak patkányt korábban! Kezdenek igazi nyűggé válni.

Egy rettenetes akadályba ütköztem. Galerion kilencedik törvénye állandónak tűnik! Ha a létrehozott életek összessége nem haladhatja meg az eredeti köbét, akkor a kutatás ezen ága zsákutcának bizonyulhat. Újra el kell olvasnom Empedocles írását, hátha találok valami utalást, hogy ő hogyan kerülte meg ezt az akadályt.

Következő nap: A helyiek kezdenek elviselhetetlenek lenni! Amíg az erdőben jártam, egyikük betört a laboratóriumomba, és kiöntötte az előkészített oldatomat - majdnem egy teljes quart (~1 liter, a fordító) finomított Kisördög epehólyag ment kárba! Úgy tűnik nekik nem sikerült megragadni az abszurditást abban, hogy ez a koszos paraszt népség trágyával a csizmáján reklamál a szag miatt. Már késő lenne tennem bármit ez ügyben.

Két nappal később: Előkerestem a tartós láthatatlanság tézisével kapcsolatos jegyzeteimet. Ez a legjobb alkalom, hogy az elméletet átültessük a valóságba!

Ma: A varázslat működött! Természetesen nem tökéletes láthatatlanság (Vanto harmadik törvénye), de sokkal hatékonyabb, mint vártam. És nincsenek olyan mellékhatásai, melyeket Traven professzor jósolt. Ha ha, már fiatal koromban is túlszárnyaltam a feljebbvalóimat. Most már nyugodtan folytathatom igazi munkámat.