CsK:Alkimisták receptkönyve

Innen: Elder Scrolls Lapok

Alkimisták receptkönyve
Jó néhány receptet sorol fel ez az írás, többek között megtudható belőle, hogyan lehet az erőnlétet növelni, a súlyunkat csökkenteni, víz alatt lélegezni, láthatatlanná válni, illetve hogy mi is az a kosárka.

Gyógyítók receptjei


Minden gyógyítónak illik ismernie az alábbi népszerű italok receptjét. Szerencsére elkészítésük általában nem igényel különleges vagy drága hozzávalókat.

A sebesültek és meggyötörtek egészségének helyreállítására keverj össze egyenlő arányban kettőt vagy többet az alábbi egyszerű hozzávalókból: ingoványfű, kanócbúza, parafagumó-gyökérzet és sórizs. Az ingoványfű az Ascadiai-szigetek egyik fontos gabonanövénye, de a Legelőföldeken és Azura partja vidékén is megterem. A kanócbúza egy vadon termő hamuföldi gabonanövény, ami a Legelőföldeken gyakori. A parafagumó az Ascadiai-szigeteken növekszik legjobban. A sórizs nagy részét Morrowind délkeleti részén termesztik, de az Ascadiai-szigeteken is található néhány ígéretes új ültetvény. A sórizs ezen felül vadon is megterem a Legelőföldek és Azura partja egyes részein.

Huzamos megterhelés okozta kimerültség kezelésére, erőnlét-helyreállításra vegyíts egymással kettőt vagy többet az alábbiakból: rákhús, kenyér, kis kwamatojás, illetve vajvirág. Rákhúst mocsárrákból nyerhetünk, mely minden part mentén nagy számban megtalálható. A kenyeret Morrowind földjén többnyire őrölt sórizsből sütik. A kwamatojásokat tojásbányákban gyűjtik, és Morrowind-szerte mindenfelé árusítják. A kisebb tojások rendelkeznek még olyan tulajdonságokkal, melyet az érés későbbi fázisában elveszítenek. A vajvirág a Nyugati lankák sziklás felföldjeinek szívós cserjefaja.

Közönséges betegség gyógyításához sírföldet keverj zöld zuzmóval. A sírföld egy szellemekhez köthető porszerű anyag, mely a megszentelt földbe temetett holtak után marad vissza. A zöld zuzmó egy igénytelen alacsonyrendű növény, mely az Ascadiai-szigeteken és Azura partján fordul elő.

A varázsláshoz elhasználódott varázserő helyreállításához kombogyót vegyíts jégsóval. A kombogyó egy keserű bogyó, melyből szeszes italokat is készítenek. Főleg az Ascadiai-szigeteken terem. A jégsó - az előbbi hozzávalókkal ellentétben - drága és nehezen beszerezhető. E kristályos összetevő elemi fagyból csapódik ki, és a halandó síkról elűzött fagyelementálok maradványaiból lehet gyűjteni.

Utazók receptjei


Legfőképpen a zarándokok és utazók figyelmébe ajánljuk az alábbi olcsó recepteket.

A pihekönnyedség csökkenti a megfáradt utazók terheit, és könnyedén előállítható hanga és kosárka vegyítésével. A hanga az Ascadiai-szigetek alacsony örökzöld félcserjéje, mely lilásrózsaszín virágairól közismert. A kosárka, Vvardenfell helyi ételkülönlegessége, az itt élő bogarak húsából készített sajtszerű anyag.

Lebegés előállításához az alábbi összetevőkből keverjünk össze kettőt: tramagyökér, repkedő tollai és kódavirág. A tramacserje aszott, kesernyés ízű gyökerét a Hamuföldeken, Molag Amur vidékén és a Vörös-hegy környékén gyűjthetjük. A repkedő tollait elpusztult szirti repkedők tetemeiből téphetjük. A kódavirágot a Zord-part loncsfarok nevű primitív növényéről szerezzük be.

A kopoltyú varázslat lehetővé teszi a víz alatti lélegzést, mely időként igencsak hasznára válik az utazóknak. Az italt könnyedén elkészíthetjük az alábbi összetevők közül legalább kettő vegyítésével: világító russula, fésűlevél és kwamaszépia. A világító russula egy zömök barnászöldesen márványozott kalapú mérges galambgomba, mely a Zord-part vidékén nő. A fésűlevél a Legelőföldek egy pozsgás cserjéjének zamatos levele, mely ízén kívül erősítő hatása miatt is közkedvelt. A kwamaszépia erős, viaszos anyag, ami a kwama állatok csőréből származik.

Kalandozók receptjei


Sajnálatos módon a kalandozók által leginkább kedvelt italok nehezebben beszerezhető, drága hozzávalókat igényelnek. Ez alól van néhány kivétel, mint például a könnyen és olcsón elkészíthető tűzpajzs receptje, de legtöbbjük tartalmaz legalább egy olyan összetevőt, melynek beszerzéséért általában sokat fizetnek vérrel vagy arannyal.

A tűzpajzs ital kombogyóból és sloadszappanból készíthető. A kombogyó az Ascadiai-szigetek keserű bogyója. A sloadszappan a sload fejletlen, érzéketlen alakjából nyert viaszos anyag. A sloadszappan nem túl drága, de csak néhány patikus és alkimista árusítja, helyben pedig egyáltalán nem gyűjthető.

A kalandozó nagyobb erőre tehet szert jamgyökér és dreugh viasz keverékéből főzött ital által. A hamuföldi jamgyökér egy szívós, gumós zöldségféle, mely az Ascadiai-szigeteken gyakori. A dreugh viasz szívós, viaszos anyag, amelyet dreughpáncélból nyernek. A dreugh (népies nevén: hoportyó) erős vízi lény, a nehezen megkaparintható bőréért és a viaszáért vadásszák.

A láthatatlanságot okozó az egyik legtöbbre értékelt ital, de ezt csak apróra tört gyémánt és kesernyészöld szirmok összefőzésével lehet előállítani. A kesernyészöld egy vörösen virágzó növény, mely a Vörös-hegy vidékén honos. A gyémánt viszont rendkívül ritka és drága összetevő, csak néhány igényes alkimistánál szerezhető be.


Brenda