CsK:A zártörés története

Innen: Elder Scrolls Lapok

A zártörés története
A cyrodiili zárkészítés és a zárak feltörésének története. Városi tolvajok számára kötelező olvasmány.

A cyrodiili modern záraknak lebilincselő története van. Már az első házaknál felmerült az a probléma, hogyan akadályozzák meg azt, hogy illetéktelenek lépjenek a házba. A legelső biztonsági rendszer egy sima rúd volt az ajtó túloldalán. Ennek volt egy nyilvánvaló hiányossága, miszerint csak akkor működött, amikor a tulajdonos otthon volt.

A zárak első ismert példája az anvili kastély leleményes kéztörője. A gróf öt csúsztatható rudat tett az ajtó oldalára. Az ajtón lévő rudak fölötti lyuk segítségével a gróf be tudott nyúlni, és el tudta mozdítani a rudakat. Valójában csak egy rúd nyitotta és zárta az ajtót, a másik négy kiengedte a kalapácson lévő kapcsot, ami így rázúdult a betörő karjára. Csak az tudta épségben kinyitni az ajtót, aki tudta, hogy melyik rúd az igazi zár.

Több, mint száz évig a korszerű zárak csak csúszkáló rudakból és büntető csapdákból álltak. Azután a híres törp, Mzunchend feltalálta a pecekzárat. Az első példánynak három pecke volt. A kulcs négyszer fordult meg a zárban, és minden fordulat egy másik pecket rakott a helyes pozícióba. Nyilvánvaló, hogy egy pecket egynél többször is fel lehetett használni.

65 év telt el, mire valaki kitalálta a módszerét a peckes zárak kulcs nélküli feltörésének, a zár megrongálása nélkül. Ez nem azért volt, mert a probléma olyan nehéz lett volna, hanem mert a császári családon kívül senki nem tudta megfizetni Mzunchend zárját. Egy Orenthal nevű vállalkozó szellemű kovács elhatározta az elfogadható árú közönséges zárak tömeggyártását. Egyszerre csak minden boltnak lett zárja. Most már volt ok a zárak feltörésére. Nem telt bele sok idő, mire megjelent a zárfeltörés és a tolvajkulcs. Orenthal pedig egészen gazdag lett az egyre kifinomultabb zárak feltalálásából.

A mai záraknak már kifinomult rugós-pecek szerkezetük van. A kulcsnak minden fém pecket precízen a helyére kell löknie, hogy kinyithassuk a zárat. Bármilyen pontatlan kulcs, silány másolat, vagy ügyetlen zárfeltörési kísérlet visszaállítja a rugó feszességét, miáltal a pecek visszaugrik, és eltöri a kulcsot vagy tolvajkulcsot.

A zár még biztonságosabb, ha összetett peckek vannak benne. Az összetett peckű zárak még finomabb és nehezebb megmunkálást igényelnek, és még drágább, de nagyobb megbízhatóságot nyújtanak babrálás ellen. Az összetett peckű zárak további előnye még az összes pecek visszaállítása, ha bármelyikkel babrálnának. Egy ötpeckes zárnál egy hiba az ötödik peceknél rákényszeríti a tolvajt arra, hogy elölről kezdje az egészet. A legmegfizethetőbb az egy- vagy kétpeckes zár. Az ötpeckes zár a legnagyobb eredménye a zárkészítésnek, és a legnagyobb kihívás a betolakodónak.

A modern zárak feltörése igazi művészet. A tolvajkulcs egy vékony fémrúd egy apró foggal a végén. A foggal tudjuk a helyére lökni a pecket a záron belül. A tolvaj képességeit és tapasztalatát használja, hogy mindegyik pecket elsőre úgy manipulálja, hogy eltalálja a pontos feszességet, ami szükséges ahhoz, hogy beállítsa a rugós pecket a helyére. Egy finom nyomással és a pecek emelésével a profi tolvaj meghatározza a pontos mozdulatot a pecek helyreillesztéséhez.

Egy kezdő tolvaj sok tolvajkulcsot eltör, mire kitanulja a szakmáját. Csak idővel és gyakorlással tudja jobban felbecsülni a feszességet és a pontos időzítést, ami a pecek helyreillesztéséhez kell. Ergo a kezdő tolvajoknak rengeteg tolvajkulcsot kell maguknál hordaniuk, míg a profiknak néhány is elég.


Gabriel