CsK:A valóság és egyéb hazugságok

Innen: Elder Scrolls Lapok

A valóság és egyéb hazugságok
A könyv az átváltoztatás mágiaiskolájának lényegét és az illúzió iskolájától való eltérését fejtegeti. Elolvasása átváltoztatás képzettségünket növeli.

Az illúzió és az átváltoztatás könnyen összekeverhető. Mindkét varázslat tanításának célja valami olyasmi megteremtése, ami valójában nincs is ott. A természetük szabályaiban fedezhető fel a különbség. Az illúzióhoz nem tartozik megkötés, ellenben az átváltoztatáshoz igen. Ez alapján azt gondolnánk, hogy az átváltoztatás a gyengébb, de valójában nem. Az átváltoztatás egy olyan valóságot alkot, amelyet mindenki észlel. Az illúziók valósága viszont csupán a varázslat végrehajtója és az célpont elméjében létezik.

Ahhoz, hogy tökéletesen elsajátítsuk az átváltoztatás tudományát, először el kell fogadnunk a tényt, hogy a valóság hazugság. Nem létezik. A valóságunk csupán egy nagyobb erő puszta szórakozásból ránk gyakorolt hatásának megnyilvánulása. Egyesek azt mondják, ezt az erőt maguk az istenek képezik, mások azt vallják, hogy ezek olyasvalamik, amik az istenek felett állnak. Egy mágusnak ez egyáltalán nem számít. A viselkedésben lapuló varázs számít csak, amit nem szabad megtagadni. Rendíthetetlennek kell lennie anélkül, hogy sértő lenne.

Egy átváltoztató varázslat végrehajtása tulajdonképpen egy nagyobb erő meggyőzése, amellyel könnyebb a valóságot a kívánt módon megváltoztatni, mint otthagyni. Ne higgyük, hogy ezek az erők érzékenyek! A legjobb feltételezéseink szerint is csupán olyasmik, mint a szél és a víz. Folytonosak, örökké tartanak, de nem gondolkodnak. Mintha a szelet vagy a vizet irányítanád, az elterelés sokkal egyszerűbb, mint a nyílt ellenállás. Úgy fejezd ki a varázslatot, mint egy hajszálnyi változást és így nagyobb eséllyel jársz sikerrel!