CsK:A vásárlós játék

Innen: Elder Scrolls Lapok

A vásárlós játék
Egy útmutató könyv a vásárlás és alkudozás művészetéről. A könyv szerzője, Ababael Timsar-Dadisun, Morrowindben a kereskedés mestertrénere, akivel a hamuföldiek Zainab táborában találkozhatunk. A könyv elolvasása kereskedés képzettségünket fejleszti.
Ababael Timsar-Dadisun írásaSokan egyszerűen azon az áron veszik meg a szükséges tárgyakat, amelyen kínálják nekik. Elég szomorú ez, mivel a játék igazából mindenki számára nyitott, még invitálásra sincs hozzá szükség. És ez a játék, az alku játéka, olyan, amit komolyan, és gyorsan hozzáteszem, hogy udvariasan is játszanak. Elsweyrben a bolttulajdonosoknak van egy olyan szokása, mielőtt elkezdenének az üzletről beszélni, hogy a lehetséges vevőket teával vagy cukorkával kínálják, és közben udvarias beszélgetésbe elegyednek velük. Ez a messzemenően udvarias szokás voltaképpen azt szolgálja, hogy a vevő meg tudja vizsgálni az eladásra szánt árukat. Udvariatlanságnak gondolják, ha a vevő nem fogadja el az invitálást, habár ez nem is kötelessége.

Akár része ez a szokás a kultúrának, akár nem, de akkor is bölcs dolog, ha a vevő és eladó mosolyogva és kedvesen üdvözli egymást, ahogyan más küzdőfelek is megteszik, mikor összecsapásra készülnek.

Az alkudozás egész Tamrielben elfogadott, a játék azonban nyomban megszakadhat, ha a vételi ajánlat annyira képtelenül alacsony, hogy azzal megsérti a bolttulajdonost. Ha valamit tíz aranyért árulnak, akkor próbálj érte hatot adni, és meglátod, hogy mi történik.

Ne próbálj olyannak tűnni, mint akit nagyon érdekel, de ne is próbáld ócsárolni az áruk minőségét, még akkor sem, ha megérdemelnék. Sokkal jobb megcsodálni egy minőségi mesterművet, majd sajnálkozva hozzátenni, hogy sajnos nem engedhetsz meg magadnak ennyit érte. Mikor a bolttulajdonos megdicséri az ízlésedet, akkor mosolyogj, de állj ellent a hízelegésnek.
Sok játék függ attól is, hogy felismered-e a bolttulajdonos típusát, és ne gondold azt automatikusan, hogy egy falusi kereskedő teljesen tudatlan, és bolonddá tudod tenni, vagy hogy a kapzsi városi kereskedő csak selejtes árut kínál. Említést érdemel még, hogy a karavánok mindig is jó helyei a vásárlásnak és a kereskedelemnek.

Csak évek gyakorlatával lehet megszerezni annak képességét, hogy tudd, kitől mit vásárolj. Meg kell ismerni az egyes területek jellemzőit, mielőtt még betennéd a lábadat egy üzletbe. Tisztában kell lenned a területek előítéleteivel is. Például Morrowindben, ahonnan én származom, az argóniaiakat bizonyos gyanakvással fogadják. Ne légy meglepődve, vagy sértődj meg, ha a boltvezető folyton a nyomodban van, attól tartva, hogy ellopsz valamit a boltjából. Ugyanígy a Nyár-szigeten a kereskedők gyakran hűvösen viselkednek az északi, breton és cyrodiili vásárlókkal. És persze nem találkoztam még sehol olyan boltossal, bármily elfogulatlan legyen is egyébként, aki ne lenne óvatos egy khajiittal vagy bosmerrel szemben. Még abban az esetben is így van ez, ha maga a boltvezető is khajiit vagy bosmer.

Ha olyan dologgal találkozol, ami igazán tetszik, vagy tényleg szükséged van rá, akkor vedd meg ott és akkor, a számodra legelőnyösebb áron. Én már nem is tudom, hogy hány alkalommal szalasztottam el egy ritka és érdekes tárgyakat, mivel úgy véltem, hogy azon a vidéken máshol is megszerezhetem, esetleg egy nagyobb városban, sokkal kedvezőbb áron. De már túl késő volt, amikor felfedeztem, hogy tévedtem, és amikor hetekkel később visszatértem abba a boltba, akkor azt a tárgyat már valaki más elvitte előlem. Jobb megvenni egy remek árut tisztességes áron, még ha közben rá is jössz, hogy ez számodra mégsem a legkedvezőbb, mintha kihagytad volna annak megvételét. Esetenként a hirtelen elhatározás a legjobb vásárlási stratégia.

Ha megérzed a játék lényegét, akkor mindenki csak nyerhet.


RaveAir