CsK:A sötétség testvérei

Innen: Elder Scrolls Lapok

A sötétség testvérei
A könyvből Tamriel leghíresebb bérgyilkos-szervezetéről, a Sötét Testvériségről szerezhetünk alapvető ismereteket: megtudhatjuk, hogyan váltak az Éjanya segítségével jelentéktelen vallási szektából gazdag és befolyásos szervezetté.
írta Pellarne AssiAhogy nevéből is sejthető, a Sötét Testvériség történelme homályba burkolózik. Módszereik titkosak azok számára, akik maguk nem a rend testvérei. Hogy hogyan képesek fenntartani homályos létüket, és egyszersmind oly könnyen megtalálhatóvá válni azok számára, akik elég elkeseredettek, hogy megfizessék szolgálataikat, nem a legkisebb rejtély, mely őket övezi.

A Sötét Testvériség egy vallásos rendből, a Morag Tongból alakult ki a második érában. A Morag Tong a daedra szellemet, Mephalát imádta, aki arra bátorította őket, hogy rituális gyilkosságokat kövessenek el. Kezdeti éveikben olyan szétziláltak voltak, amennyire csak kétes hitű kultisták lehettek - senki sem volt, aki vezesse a falkát, csoportként pedig nem mertek meggyilkolni senkit, aki bármilyen fontossággal bírt. Mindez megváltozott az Éjanya felemelkedésével.

A Morag Tong, és később a Sötét Testvériség minden vezetője az Éjanya nevet viselte. Nem tudni, hogy vajon ugyanaz a nő (ha nő egyáltalán) irányította-e a Sötét Testvériséget a második éra óta. Annyi valószínű, hogy a legelső Éjanya állította fel a Morag Tong egyik fontos dogmáját - miszerint bár Mephala minden egyes, a nevében elkövetett gyilkosság következtében erősebbé vált, bizonyos gyilkosságok jobbak voltak a többinél. A gyilkosságok, amelyeket utálatból követtek el, elégedettebbé tették Mephalát, mint azok, melyeket kapzsiságból. Ismert emberek meggyilkolása szintén elégedettebbé teszi Mephalát, mint a jobbára ismeretleneké.

Ezen hit megjelenésének idejét megbecsülhetjük a Morag Tong által elkövetett első ismert gyilkosságból. A Második Éra 324. évében Versidue-Shaie uralkodót meggyilkolták palotájában, mely ma Senchal elsweyri királysága. Az Éjanya tapintatlan módon fedte fel a gyilkosok kilétét: az uralkodó saját vérével festette a falakra: "MORAG TONG".

Ez előtt a Morag Tong hozzávetőleges békében létezett, többé-kevésbé úgy, mint egy boszorkánytanács - esetenként üldözve, de általában semmibe véve. A Morag Tongot, mikor Tamriel, az Aréna egy széttöredezett kontinens volt, figyelemre méltó összhangban helyezték törvényen kívül. Minden szuverén hatalom a legmagasabb prioritásba helyezte a szekta kiirtását. Hivatalosan nem lehetett hallani felőlük semmit egy évszázadig.

Jóval nehezebb meghatározni az érát, mikor a Morag Tong immár Sötét Testvériség néven újra felbukkant, különösen azért, mivel ekkorra más bérgyilkoscéhek is megjelentek szétszórva Tamriel történelmében. Az első említés, amire ráakadtam, Hegathe vérkirálynője, Arlimahera naplójában szerepel. Saját kezűleg leölt ellenségekről beszélt, de szükség szerint igénybe vette az "Éjanya és az ő Sötét Testvériségének a segítségét, a titkos fegyvert, melyet családom a nagyapám ideje óda alkalmaz." Arlimahera ezt 2E 412-ben írta, így sejthető, hogy a Sötét Testvériség ekkor már legalább 360 éve létezett, ha a nagyapja valóban használta őket.

A fontos különbség a Sötét Testvériség és a Morag Tong között az, hogy a Testvériség legalább annyira üzlet, mint amennyire szekta. Uralkodók és gazdag kereskedők a rendet bérgyilkoscéhként alkalmazták. A Testvériség bezsebelte egy jövedelmező befektetés jutalmát, azzal a másodlagos előnnyel együtt, hogy az uralkodók többé nem üldözhették őket aktívan: szükség volt rájuk. Egy létfontosságú áru szállítói voltak. Még egy különösen példamutató vezető is oktalan lenne, ha rosszul bánna a Testvériséggel.

Nem sokkal Alimahera naplóbejegyzése után jött a Sötét Testvériség történelmének talán leghíresebb sorozatgyilkossága. A kolóviai uralkodót, Savirien-Chorak császárt és minden egyes örökösét legyilkolták egyetlen véres éjszakán 430 Naphajnalában. A kolóviai dinasztia két héten belül szétmorzsolódott, ellenségei örömére. Több mint négyszáz éven át, Tiber Septim harcoscsászár érkezéséig uralkodott Tamrielben a káosz. Bár több hasonlóan hatásos gyilkosságot nem jegyeztek fel, a Testvériség ezen interregnum alatt gazdaggá hízhatott.

A Sötét Testvériség nem szűkölködik üzleti lehetőségekben - úgy informáltak, a Testvériség kedvenc kifejezése a gyilkosságra az "elszámolás". Míg, a Tolvajok Céhéhez hasonlóan, hivatalosan törvénytelen szervezet a birodalom minden sarkában, csaknem ennyire univerzálisan toleráltak.