CsK:A misztikus Galerion

Innen: Elder Scrolls Lapok

A misztikus Galerion
A Mágusok Céhe alapítója, Vanus Galerion élettörténetének korai éveit ismerhetjük meg a könyvből. Kiderül, hogyan lett tragikus sorsú parasztfiúból dalnokok félénk kifutófiúja, majd a Pszijic Rend növendéke, és mi vezette arra az életfelfogásra, aminek alapján megalapította a Mágusok Céhét.
Asgrim Kolsgreg tollábólVanus Galerion a második éra korai, véres esztendeiben született jobbágysorban, Trechtus néven egy kisnemes, a Sollicich-on-Ker-beli Lord Gyrnasse birtokán. Szülei egyszerű jobbágyok voltak ugyan, de apja Gyrnasse úr tilalma ellenére titokban megtanult olvasni, és később fiát is megtanította a betűvetés tudományára. Gyrnasse úgy tartotta, hogy az olvasni tudó szolga nem más, mint a természet megcsúfolása, és veszélyt jelent mind önmagára, mind urára nézve, ezért egész Sollicich-on-Kerben bezáratott minden könyvkereskedést. Gyrnasse kastélyán kívül nem tartózkodhatott könyvárus, költő vagy tanító. Ennek ellenére, egy kis csempészszervezetnek hála, közkézen járt néhány könyv és tekercs, épp Gyrnasse úr árnyékában.

Amikor Trechtus nyolc éves volt, a csempészeket elfogták és bebörtönözték. Néhányan azt suttogták, hogy Trechtus édesanyja árulta el őket: egy vallásos, tudatlan nő, aki rettegett a férjétől. Mások viszont másfélét pletykáltak. A csempészek tárgyalása elmaradt, büntetésük gyors volt. Sollicich-on-Ker évszázadok óta látott legforróbb nyarán Trechtus apjának teste hetekig himbálódzott egy kötélen.

Három hónappal később Trechtus megszökött Gyrnasse birtokáról. Egészen Alinorig sikerült eljutnia, ami félúton van a Nyár-sziget felé. Egy csoport dalnok talált rá, amint félholtan kuporgott egy út menti árokban. Magukhoz vették, meggyógyították és kifutófiúként alkalmazták szállás és élelem fejében. A dalnokok egyike, egy Heliand nevezetű jövendőmondó vizsgálni kezdte a fiú képességeit, és úgy találta, hogy bár félénk, a körülményeihez képest hihetetlenül okos és intelligens. Heliand, aki korábban misztikusnak tanult Artaeum szigetén, sok magához hasonló vonást fedezett fel benne.

Amikor a társulat a Nyár-sziget távol-keleti részén lévő Potansa falujában lépett föl, Heliand elvitte az akkor tizenegy éves Trechtust Artaeum szigetére. Iachesis, a sziget magisztere felismerte a fiú tehetségét, és felvette tanulónak a Vanus Galerion nevet adva neki. Vanus szellemi és testi tudásban egyaránt sokat fejlődött Artaeum szigetén.

Így tett szert tudására a Mágusok Céhének első főmágusa. Az Artaeum szigetén élő psijicektől szerezte tudását. Gyerekkorának vágyaiból és igazságtalanságaiból pedig azt az életfelfogását, hogy a tudást másokkal is meg kell osztani.

Brenda