CsK:A lélek ajtói

Innen: Elder Scrolls Lapok
A lélek ajtói
A dunmer nép őskultuszának egyik népszerű olvasmánya. Elmagyarázza, hogyan tiszteljük elhunyt őseinket és hogyan tartsuk fenn velük a jó kapcsolatot. A könyv általában díszhelyen áll kinyitva a sötételfek otthonaiban.
Az ősök köztünk járnak. Soha nem távolodtak messzebbre a Váró Ajtónál.


Az ősök soha nem távoztak el. A holtak nem a föld alatt vannak. Lelkük megtalálható a féktelen szélben, a tűz lángjában, a kitaposott útban. Figyelj ezekre, és ismerni fogod távol lévő rokonaidat.

Mutasd ki nagyrabecsülésedet ajándékkal és imával. Beszélj őseiddel, tudasd velük ügyeidet, áldásaidat és megpróbáltatásaidat.

A Váró Ajtóból jön a védelmed. Figyelj a szellemekre, mert ők a szíved őrzői, tudás tanítói, szerencséd kovácsai, jövőd látói.

Minden egyes csont ajtó a világ falán. Minden egyes csont út, melyen bölcsesség és hatalom érkezik. Minden egyes csont szellemi kerítés, mely megvéd a gonosztól.

Dicsőítsd őseidet szívedben, csarnokaidban, templomod forgatagában, sírod magányában.

Védelmezd őseidet vadállatoktól, tolvajoktól, szentségtörő papoktól és varázslóktól. Senki se lophassa el szellemeidet, mert a kifosztott szív értékét vesztett, és a kifosztott sír szégyenletes.

Élj együtt szellemeiddel az Egyetlen Világban. Becsülj minden szellemet, legyen benned, vagy rajtad kívül. Ne gyászold a halottakat. Lelj menedéket karjaikban, és figyelj szavukra.