CsK:A holtak légiói

Innen: Elder Scrolls Lapok

A holtak légiói
A Morrowinden fellelhető élőholtak közötti eligazodást segítő kézikönyv. Bemutatja az élőholtak főbb típusainak ismertetőjegyeit, veszélyességük mértékét és az ellenük való védekezés módszerét. A könyvből azt is megtudhatjuk, élőholtak-e a hamuvámpírok.

Az élőhalottak általában az alábbi típusok szerint osztályozhatóak: szellemi-, húsrémségek és hús nélküliek. A szellemi rémségek közé a családi szellemek, kísértetek és dwemer szellemek tartoznak. Őket csak olyan fegyverekkel lehet megsebezni, melyeket előzőleg megbűvöltek, vagy finomított alapanyagokból kovácsoltak, mint például az ezüst fegyverek. A családi szellemek, melyek a leggyakrabban előforduló szellemi rémségek, ártalmatlanok, eltekintve kisebb átkaiktól, melyeket áldozataikra varázsolnak. A kísértetek hasonlóak a szellemekhez, de képesek megsebezni az óvatlan kalandorokat. A törp szellemek még náluk is veszélyesebbek, szerencsére általában csak törp romokban fordulnak elő.

A húsrémségeket, vagy 'zombikat', ahogy Nyugaton ismerik őket, csontharcosoknak hívják Morrowindben. Varázserő őrzi meg a csontharcos húsának maradványait, csakúgy mint csontjait és lelkét. Könnyedén megkülönböztethetjük egymástól a csontharcosokat, köszönhetően az élesen kidudorodó csontoknak és a létsíkunkhoz kötő rituálé során felhasznált fémeknek. Minden csontharcos rosszindulatú és veszélyes, de a csontóriások jóval veszélyesebbek, mint a gyakoribb 'alacsonyabb' csontharcosok. Szerencsére az átlagos fegyverek is képesek sebet ejteni rajtuk.

Nehéz általánosságokat megfogalmazni a hús nélküli rémségekről, vagy más néven a csontvázakról. A megelevenített maradványok gyorsasága és harci képessége nagyban függ attól, hogy a rémség milyen képességekkel rendelkezett előző életében. Ettől függ, hogy erősek vagy gyengék, valamint mennyire értenek a fegyverekhez és pajzsokhoz. Szerencsére nincs szükség megbűvölt fegyverekre, hogy elpusztítsunk egy csontvázat. Egyetlen kivétel a csontúr, ez a sajátságos rémség, amely sokkal inkább spirituális energiáiból meríti erejét, mint maradványaiból. A hagyományos fegyverek hatástalanok ellene.

A vámpírokról úgy tartották, hogy évszázadokkal ezelőtt kipusztultak Morrowind tartomány területéről. A dunmer kultúra különösen utálja a vámpírokat, a régebbi időkben Ordinátorok és Buoyant Címeresek addig vadásztak rájuk, míg ki nem haltak. Nemrég azonban vagy elkezdtek beosonni Morrowindbe, vagy a régóta szunnyadó egyedek felébredtek. A vámpírok lénye és ereje változó, függ életkoruktól és létük során felhalmozott tudásuktól, de még a leggyengébb vámpír is mérhetetlenül erősebb, mint a legtöbb élőhalott.
Megjegyzés: a hamuvámpírok nem vámpírok, és nem élőhalottak, valamint rendkívül veszélyesek. Testüket és lelküket hasonlóképpen mágikus erők formálták, de a Tribunal Templom szent harcosainak jelentése alapján azok a varázslatok, melyek hatásosak élőhalottak ellen, nem hatnak hamuvámpírokra.


Daniel