CsK:A hét átok

Innen: Elder Scrolls Lapok
A hét átok
A Nerevarine-nal kapcsolatos próféciák egyike olvasható itt, melyet az Elpártolt Papok őriznek Holamayanban. A prófécia szerint a Nerevarine megjelenése előtt hét átok sújtja Morrowind földjét. A jóslat meglehetősen homályos sorait magyarázó szöveggel is ellátták.
az Elpártolt Papok Apographájából, Gilvas Barelo, Holamayan apátjának jegyzeteivel kiegészítve


a gyászolatlan háznak kapujain át
hol gúnyolók gúnyolódnak s fondorkodók fondorkodnak
a hitszegők házának csarnokaiból
gyűrűzik hét átka a káromolt isteneknek

első átok, a tűz átka
második átok, a hamu átka
harmadik átok, a hús átka
negyedik átok, a szellemek átka
ötödik átok, a mag átka
hatodik átok, a kétségbeesés átka
hetedik átok, az álmok átka

Jegyzetek

1-3. sor: Zavaros. Utalhat az istenkáromló Dwemer-házra, vagy a titokzatos Dagoth-ház áruló politikájára, vagy mindkettőre. Mindazonáltal hitszegő néven a Dagoth-házat emlegették a vörös-hegyi árulásuk miatt. Ámbár a hitszegő jelző utalhat egy Lord Nerevar és Lord Dumac, a Nagytanács két alapítója között kötött békefogadalom megszegésére is. Nerevar és Dumac hűséges barátok voltak, amíg a Dwemer és a többi nagyház közötti nézeteltérések nyílt konfliktushoz nem vezettek.

4. sor: A Dwemerek voltak az istenek megcsúfolói és káromlói.

5-6. sor: A tűz és a hamu átka jöhetnek a Dagoth Ur által uralt Vörös-hegyről. Ezek voltak a legkorábban megfigyelt fenyegetések a Vörös-hegy irányából.

7. sor: A hús átka a sorvadásbetegségre, különösen a corprusra utalhat. A tűz- és hamuviharokat követte a sorvadás és a corprus veszedelme.

8-10. sor: Bizonytalan értelműek. Eddig még fel nem ismert Dagoth Urtól származó veszedelmekre utalhatnak.

11. sor: Az utóbbi időben lélekbetegségről és nyugtalan álmokról számolnak be a városi népek és a hamuföldiek körében egyaránt. Az, hogy már a hetedik, egyben utolsó átok is megjelent, azt sugallja, hogy a veszedelmek tetőpontjukhoz közelednek.


Brenda