CsK:A dwemer törvények előzményei

Innen: Elder Scrolls Lapok

A dwemer törvények előzményei
Az írás röviden és három példán keresztül bemutatja, hogyan hatottak a dwemer törvények kialakulására az altmer szokások.
[Ez a könyv a dwemer törvények és szokásjogok fejlődésének egyik történelmi alátámasztása, a magaselfek kultúrájának gyökereitől.]


Röviden, amennyire képes vagyok követni a bosmer törzsek szokásainak kialakulásának rendjét, úgy hiszem, hogy szinte teljesen az altmer törvények gyarapodásához hasonlítható. A rabszolgákért és állatokért való korábbi felelősség főleg a vásárlási értéküktől függött, ami később - pl. a Nyár-szigeten - a kárértékkel egyezett meg.

Hogyan kapcsolódik ez a mai jogtudományokhoz? Eddig érezhető az altmer törvények hatása a sajátjainkon, különösen a rabszolgatartó és rabszolga közötti altmer törvény, amely bizonyítékként minden ítéletben megtalálható, amely az elmúlt ötszáz évben történt. Az is megállapítható, hogy az altmer bírák gondolkodását még ma is követik. Most gyorsan be fogom mutatni, hogy miként is követik a dwemer bíróságok az altmeri szokásjogokat.

Husadőr (P.D. 1180) törvényei a következőt mondják: "Ha valaki, aki valakinek a tulajdona, megöl valakit, akkor a tulajdonosnak meg kell fizetnie a háromszoros összeget, valamint át kell adnia a birtokolt személynek a testét." Ezen kívül van még számos egyéb hivatkozás is. És hasonló elv terjed még ki arra az évszázados esetre is, ami egy ember meggyilkolására vonatkozik. "Ha egy közös munkapadnál valakit levág egy animunculi, akkor a halott társai szétszedhetik az animunculit és a részeit harminc napon belül megkaphatják."

Ezt tanulságos összevetni azzal, amit Dhark említ a Tenmar erdő vadállataival kapcsolatban. "Ha egy mocsári macskát egy argóniai öl meg, akkor a családja mindaddig kegyvesztett lesz, amíg ezt az argóniai halálával meg nem torolják. Továbbá, ha a mocsári macska egy fáról leesve leli halálát, akkor a rokonai bosszút állhatnak a fa kidöntésével, majd feldarabolásával, amiket bárhol szétszórhatnak az erdőben."


RaveAir