CsK:A NÉP HANGJA

Innen: Elder Scrolls Lapok

A NÉP HANGJA
Egy Mournholdban terjedő röpirat, amely felveti annak a gyanúját, hogy a nemrég érkezett Hlaalu Helseth-nek köze lehet Athyn Llethan király hirtelen és titokzatos módon bekövetkezett halálához.

Ez a nyomtatvány egy hírlevél, melyet olcsó papírra másoltak, felvázolja Mournhold városának szenzációs eseményeit. Egy cikk azon személyek listáját írja le, kik gyanús körülmények közepette haltak meg, amikor érdekeik összeütköztek a nyugat egy hajdani hercegével. A hivatkozás egyértelműen Helseth királyra, Morrowind királyára, előzőleg Nyugalm királyság Helseth hercegére utal Sziklaföld tartományából.

"Egy költeménynek nem lehet magasztosabb célja, minthogy elmondja az igazságot az emberi körülményekről." -- Lord Vivec

A NYUGAT "REJTÉLYEI"

Van egy kis listám. Soha nem kellene, hogy hiányozzanak.
A tetején szemünkbe ötlik - három név...

- Anhar, khajiit férfi
- Martyrius Arruntius, birodalmi férfi
- Jusole Asciele, breton férfi.

Mi ebben a három névben a közös?
Mindhárman, eltérő időpontokban, de kellemetlenséget okoztak egy nyugati nemes hercegnek, név szerint Helsethnek.

Anhar a keleti ébenkereskedők ügynöke volt. Volt egy balszerencsés botrány, mely szerint helytelen megállapodást ajánlottak fel Helsethnek viszonzásként, amiért segített az ébenimport mérséklésében a Birodalmi Összeíró és Adóügyi hivatal által. Helseth herceg szerencséjére a botrány elült, amikor senkit sem találtak, aki tanúskodott volna. Csak véletlen egybeesés lenne, hogy Anhar egészsége hirtelen megromlott, pont akkor, amikor tanúvallomást készült tenni a Birodalmi Elöljárók előtt? Természetes halállal halt meg a birodalmi halottkémek szerint. Éppen a megfelelő időben, de természetes módon.

Martyrius Arruntius Nyugalm város elöljárója volt. Helseth herceg viszonya az elöljáró férjezett lányával potenciálisan kínos lehetett a herceg számára - különösen amikor Martyrius Arruntius határozottan erőltette a leánykérést az "erőszakos házasságtörés" miatt Nyugalm törvényszékénél. Sokan gondolták, mily különös, hogy Martyrius Arruntius hirtelen megbetegedett és elhalálozott végkimerülésben a per előestéjén. A leánykérés ügye elcsendesedett és a vádat megszüntették. A birodalmi halottkémek megállapították, hogy Martyrius Arruntius természetes halállal halt meg. Éppen a megfelelő időben, kétségkívül, de természetes módon.

Jusole Asciele Sziklaföld nagykövetségének diplomáciai attaséja volt Nyugalmban. Széles körben intelligens hivatalnoknak tartván, Jusole Asciele-t gyakran látták az udvarnál. Különösen nagy érdeklődést mutatott Barenziah királynő és családja ügyei iránt. Az mondják, Nyugalm szörnyen kényelmetlen lehet a nyár tetőpontján. Talán a breton szervezete érzékeny volt a könyörtelen melegre és a délvidék kórokozóira. Jusole Asciele hirtelen megbetegedett egy este, és három napon belül halott volt. A birodalmi halottkémek újra csak azt állapították meg, hogy természetes halállal halt meg. Éppen a megfelelő időben, igen, de természetes módon.

És ezek, ahogy A Nép Hangja nyomatékosan megjegyzi, csak az 'A' betűsek a listán.

Kétségkívül, a bizonyítékok hiánya is számíthat "a legkiválóbb és legkörmönfontabb méregkeverő" cím igazolásaként.

Továbbá, A Nép Hangja nem kívánja azt sugallni, hogy Helseth király egy méregkeverő, vagy azt, hogy Athyn Llethan király minapi halálának oka mérgezés volt, és nem természetes halál. A Nép Hangja sohasem látott bármi csekély bizonyítékot, mely igazolná eme vádat. És a birodalmi halottkémek megállapították, hogy Athyn Llethan természetes halállal halt meg. Éppen a megfelelő időben, de természetes módon.

Brenda