CsK:A Harci Mágia művészete

Innen: Elder Scrolls Lapok

A Harci Mágia művészete
Bölcs tanácsok gyűjteménye kezdő csatamágusok számára. "A gyakorlott csatamágus gondoskodik róla, hogy az ellenség már a csata kezdete előtt elveszítse azt." A könyv elolvasása pusztítás képzettségünket növeli.
írta Zurin Arctus, más tanult mesterek kommentárjával


3. fejezet: Rendelkezések

Arctus mester mondta:

1. Légy kész abban a pillanatban támadni, amikor az ellenség sebezhetővé válik

Leros Chael: Az ellenséges mágus elméjének ismerete kiemelkedő fontosságú. Amint ismered az elméjét, ismerni fogod a gyengeségeit.

Sedd Mar: Arctus mester azt tanácsolta Tiber Septimnek az Öt Híd csatája előtt, hogy ne vesse be a tartalékait addig, amíg az ellenség nem nyert. Tiber Septim mondta, hogy ha az ellenség már győzött, mi haszna van bevetni a tartalékot? Erre Arctus mester azt válaszolta: Csak a győzelmében válik az ellenség igazán sebezhetővé. Tiber Septim ezután kétszeres túlerő felett győzedelmeskedett.

2. Az ellenség sebezhetősége lehet a legerősebb pontja; a te gyengeséged megengedheti neked, hogy véghezvidd a döntő csapást.

Marandro Ur: A északiak és chimerek közti háborúban a északi sámánok mindig használták a szelek feletti uralmukat, hogy csata előtt vihart hívjanak a chimer harcosok összezavarásához és megrémítéséhez. Egy napon egy okos chimer varázsló megidézett egy jégdémont és azt parancsolta neki, hogy bújjon el a sziklák között a chimer hadsereg végénél. Amikor a északiak vihart hívtak, mint általában, a chimer harcosok meginogtak. De a jégdémon felkelt, amint a vihar lecsapott, és a chimereket a démon láttán rettegés fogta el, így hátat fordítottak a északinak vélt démonnak, és inkább az ellenséges arcvonalakat rohamozták meg, mert tőlük féltek kevésbé. A északiakat, mivel ők a chimerek szokásos menekülésére számítottak, váratlanul érte a támadás a vihar közepette. A chimerek győztek azon a napon.

3. Amikor hadjáratot tervezel, vedd számba a túlvilági és evilági dolgokat. A gyakorlott csatamágus gondoskodik róla, hogy egyensúlyban legyenek; egy kézzel nehezebb súlyt emelni, mint két kézzel.

4. Amikor a túlvilági és az evilági egyensúlyban van, a hadsereg megerőltetés nélkül fog mozogni, mint egy inga. Amikor nincsenek egyensúlyban, a hadsereg háromlábú kutyához hasonló, egy lábát mindig a porban vonszolja.

5. Így mikor a hadsereg lecsap, olyan lesz, mint derült égből villámcsapás. A legnagyobb győzelem az, amit az ellenség nem lát előre, de utólag mindenki számára nyilvánvaló.

6. A gyakorlott csatamágus gondoskodik róla, hogy az ellenség már a csata kezdete előtt elveszítse azt. A szabályos ütközet kerülendő; a hadiszerencse elháríthatja a legerősebb varázslatot, és a bátorság tönkreteheti a leggondosabb terveket is. Ehelyett nyerd meg a csatát, mielőtt elkezdődne. Ha az ellenség előre tudja, hogy vesztett, nem szükséges harcolnod.

7. A csatában aratott győzelem a legcsekélyebb győzelem. A csata nélküli győzelem a legértékesebb győzelem.

8. A mágus erejének megőrzése a győzelem egy másik kulcsa. Az erő bevetése a győzelemért nem a szakértelem jele. Ezt hívjuk taktikának, a harci mágia művészeteinek legcsekélyebbikének.

Thulidden dir'Tharkun: A "taktika" szó jelentése alá Arctus mester bevonja a közönséges csatamágiát is. Ezek a harci mágia megértésének első lépcsői. Minden mágus el tudja égetni az ellenségeit tűzzel. Az ellenség elpusztítása a gyakorlott csatamágus utolsó menedéke.

9. A csata csak egy levél a fán; meghal-e a fa, ha a levél lehullik? Mikor egy ágat lenyesnek, a fa meggyengül; amikor a törzs kérgét lehántják, a fa elveszett.

10. Ha jól megtervezed a rendelkezéseidet, a győzelmeid könnyűnek tűnnek és nem leszel elismert. Ha gyengén tervezed meg a rendelkezéseidet, a győzelmeid nehéznek fognak látszódni, és a híred széles körben elterjed.

Marandro Sul: Akiket sokan a hadimágia legnagyobb gyakorlóinak vélnek, majdnem mindig a legcsekélyebb jártassággal rendelkeznek. Az igazi mestereket a tömeg nem ismeri.


Bakancstalp