CsK:Útikalauz Leyawiin városához

Innen: Elder Scrolls Lapok

Útikalauz Leyawiin városához
A déli kikötővárost, Leyawiint bemutató kissé elfogult írásmű. A könyvből megismerkedhetünk a város kellemesnek mondott kerületeivel, látnivalóival, szolgáltatásaival és lakosaival. Megtudhatjuk azt is, hogy ebben a városban végre szorgos és rendes népek élnek - az argóniai és khajiit csőcseléket leszámítva persze...

Zenithar, álld meg minden munkánkat! A nevem Alessia Ottus, és szeretnék nektek mindent elmondani Leyawiinről.

Leyawiin hatalmas erőd, magas kőfalakkal és erős helyőrséggel. Két barbár, civilizálatlan provincia, Feketemocsár és Elsweyr közé ékelődött, és lelkiismeretesen őrzi a Topal-öbölből a Niben folyóba vezető létfontosságú átkelőhelyet.

Leyawiin világos és vidám, egy virágzó város Feketeerdő mocsaras vadonának kellős közepén. Utcái szélesek és ragyogóak, házai kényelmesek, fából, vagy festett műmárványból készültek, legtöbbjük színpompás és nem túlságosan piszkos vagy megviselt. Mindenfelé fákat és virágzó bokrokat láthatunk, és ha az utazó elmélkedni kíván, ezt kényelmesen megteheti a békés tereken, vagy a csöndes tavacskák partján. Valóban; ha nem lenne jelen az argóniai és khajiit csőcselék, Leyawiin kellemes és biztonságos hely lenne.

Marius Caro Leyawiin grófja, felesége pedig a szeretve tisztelt Alessia Caro, aki az igazságos és megbízható Arriana Valgának, Chorrol grófnőjének a lánya. A gróf és a grófnő a birodalmiasítás elkötelezett támogatói, és éjt nappallá téve dolgoznak, hogy elterjesszék a kemény munka, templombajárás és törvénytisztelet tradicionális birodalmi értékeit ebben az előretolt helyőrségben.

A város maga a Niben folyó nyugati partján áll sudár falaival. Kelet felé, két kapun keresztül eljuthatunk a belső udvarba, majd a Leyawiin-kastélyba, amely a folyó mély csatornáit lovagolja. Zenithar temploma északnyugaton fekszik, közel a Nyugati kapuhoz. Minden üzlet, fogadó, és céhház a templomtól délre helyezkedik el, a város nyugati felében, kivéve a remek könyvesboltot és vegyeskereskedést. Ezek a várost a Nyugati kaputól kelet-nyugat irányban átszelő úttól északra találhatóak. A város lakórésze egyetlen széles, észak-dél irányban húzódó körút mentén húzódik. Keleten mély tavak terülnek el, amelyeket a Niben kígyózó csatornái töltenek meg.

A templom, a gróf és a grófnő együtt próbálják meg kiterjeszteni a belsőföldi nibeni kultúra áldásait Feketeberek és Alsó-Niben előretolt helyőrségeinek tudatlan népére. A kereskedelem és az ipar erős Leyawiinben, Zenithar pártfogásának köszönhetően. Mégis, a Zöld Úton banditák zaklatják az utazókat és kereskedőket.

Leyawiin dicsekedhet egész Cyrodiil területének legjobb üzleteinek és kereskedőinek gyűjteményével (A Birodalmi Várost kivéve, természetesen). Még a Harcosok és a Mágusok Céhének mesteremberei és oktatói is magasabb minőségi osztályból kerültek ki. Különleges említést érdemel a Déli Könyvek - egy könyvesbolt, amelynek egy ork (!!!) a tulajdonosa, és ezen felül mindig megtalálható a "Gyermek Anuad" című vallásos témájú könyv, amely tökéletes azok számára, akik tudatlanok a hit dolgaiban. Másrészt olyan nyelvezeten íródott, hogy a legbutábbak is megértik.

Nemrégiben tűnt fel a Harcosok Céhének egyetlen vetélytársa, egy zsoldos-közvetítő szolgálat, a "Feketeberek Társaság", amely Leyawiinben, egy lenyűgöző épületben kezdte meg működését. Annak ellenére, hogy a személyzet majdnem kizárólagosan khajiitokból és argóniaiakból áll, a tisztviselők udvariasak, helyesen beszélnek, tiszteletteljesek, és úgy hallom, hogy agresszívan versenyeznek a Harcosok Céhével mind árakban, mind szolgáltatásban. (Ez a birodalmiak módja, és ennek örül Zenithar - terjesszük ki a biztonságunkat és prosperitásunkat merész üzleti kalandok révén).

Sajnálattal jelentem ki, hogy nem minden khajiit és argóniai olyan tisztességes és törekvő, mint a Feketeberek Társaság tagjai. Gyíkemberek és macskanépek tanyáznak az utcákon a nap minden órájában; henyélnek és pletykálkodnak. Bárcsak kicsit több időt töltenének ezek a lények saját maguk és otthonuk tisztántartásával!

Dicsérd a Kilencet, és fordulj el a bűntől!


[caius reloaded