Bestiárium

Innen: Elder Scrolls Lapok

Áttekintés | A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z | Vízi állatok
Egy légmedúzabika, amit általában haszonállatként tartanak

Mundus és Oblivion bestiáriuma rendkívül változatos, és gyakran veszélyes lényeket tartalmaz. Az útmutatóban számos teremtmény szerepel, mint például az ijedős szarvas, vagy az okos farkas, bestiák, mint a rettegett vérfarkas, vagy a fiatal sárkányporonty, és az átkozott élőhalott — beleértve az egyszerű zombit és az erős lich-et; ez világosan megmutatja az univerzumban lakó lények nagyságát és sokféleségét. Ez az áttekintés arra szolgál, hogy leírja az állatok és szörnyek hogyan hatnak a világra, a környezet amiben élnek hogyan hatott rájuk, és hogy alapvetően mi a szerepük.

Lények általában[szerkesztés]

A szirti repkedő, egy invazív faj, a betegség terjesztésének egy módszere, és egy halálos kártevő

A teremtmények több célt töltenek be Mundus és Oblivion szerte. Míg egy lény betölthet egy elsődleges célt, nem jelenti azt, hogy szerepe kőbe van vésve. Néhány állatnak több célja is lehet, mint például a és a guar, amiket igásállatként, emberek és rakomány szállítására, vagy háborúban hátasként is lehet használni. A deadrákat, mint a sárkánygyík, gyakran használják megidézett lényekként, hogy mágusokat védjenek meg, vagy katonákként deadrikus hadseregekbe. Gyakran előfordul, hogy az állatokat és szörnyeket ételként vagy szőrméjükért, csontjaikért vagy alkímiai tulajdonságaik miatt vadásszák. Bizonyos esetekben akár építési kellékként is használják őket, különösképp Ald'ruhn redoran városában, ahol a Redoran Tanács egy császárrák páncélja alatt tartja fenn az udvarnegyedet. Egyes állatok háziállatokként is szolgálhatnak, ilyen nyilvánvaló eset a kutya. Egyes esetekben munkaerőként használják őket; a goblinokat az altmerek gyakran használják munkaerőként, vagy más esetekben bizonyos más lényeket, mint például az ogre, rabszolgává tesznek, és életüket kényszermunkával kénytelenek leélni. A halál nem mindig jelenti egy teremtmény végét, mivel lehet hogy nekromanták nevelték fel, hogy testőrként vagy kísérleti alanyként szolgáljanak.

2.

Bár egy állat vagy egy szörnyeteg megváltoztathatja vagy akár károsíthatja környezetét és ökoszisztémáját, a választott ökoszisztémája gyakran szükséges a túléléséhez. Egy lény olyan helyet választ, ahol képes a túlélésre, ami azt jelenti, hogy a környezetének ki kell egészítenie a képességeit vagy az életstílusát. A mészároshalak és a dreughok a víz alatt, míg más teremtmények, mint a farkasok vagy a durzogok a szárazföldön találhatóak.

Sok teremtményt más fajok háziasítottak. A farmokon gyakran nevelnek olyan lényeket és állatokat, mint a bárány vagy a tehén, amelyek a háztartási környezeten kívül ritkán találhatók meg, mert nem képesek túlélni a vadonban.

Néhány teremtmény, mint például a patkány, sok különböző környezetben megtalálható. Patkányokat a csatornában, romokban, barlangokban, a vadonban, goblinok üzemeltette farmokon élelemként, és akár házi kedvencként is meg lehet találni! A patkányhoz hasonlóan számos más teremtmény is megtalálható a különböző helyeken, amelyek különböző szerepet töltenek be. A kutyákat például háziállatként tartják, de akár táborokban vagy romokban őrként is fellelhetőek.

Lásd még[szerkesztés]

Könyvek[szerkesztés]