Argóniai

Innen: Elder Scrolls Lapok

Illusztráció egy átlagos argóniai férfiról

Az argóniaiak (anyanyelvükön, jelül: Saxhleel, ami azt jelenti: "A gyökerek népe") a Feketemocsár hüllői. Kevésbé ismertek, és még kevésbé értik meg őket. Határaik többéves védelme során a gerillaháborúk szakértőivé váltak, és természetes adottságaiknak köszönhetően otthon érzik magukat szárazföldön és vízen egyaránt. Hatékonyan alkalmazkodtak élőhelyük csalóka mocsaras vidékéhez, és természetes immunitást fejlesztettek ki olyan mérgek és kórokozók ellen, amelyek már számos halált okoztak a régió felfedezésére vágyók körében. Látszatra kifejezéstelen arcuk talán gyenge intelligenciára utalna, ellenben sok argóniai igen jártas a mágiában. Persze jó páran lopással vagy erőszakkal tudnak csak életben maradni, de természetes gyorsaságuknak köszönhetően ezekben is kiválóak. Általában zárkózott nép, bizalmuk elnyeréséhez sok idő kell, nehéz megismerni őket, ugyanakkor hihetetlenül hűségesek, és utolsó leheletükig harcolnak azokért, akiket a barátjuknak tekintenek.

Bár az argóniaiak első pillantásra hüllőnek tűnnek, valójában olyan hal és kétéltű tulajdonságokkal is rendelkeznek, mint például a víz alatti lélegzés, a füleik mögötti kis kopoltyúk, vagy az ebihal és az angolna mozgására emlékeztető úszás, amely közben farkuk oldalirányú mozgatásával hajtják magukat. Számukra sajnálatos módon pont azon jellemvonásaik miatt, melyeknek köszönhetően olyan jól elboldogulnak mocsaras élőhelyükön, ideális nehéz fizikai munkát végző rabszolgákká váltak Morrowind bizonyos régióiban, ahol más faj nem tudna életben maradni. Morrowindben gyakran fogják be őket rabszolgamunkára a khajiitokkal egyaránt. Annak ellenére, hogy a Birodalom többi részén ez illegális, a morrowindi dunmerek számára már jó ideje mégis megengedett a rabszolgatartás. Ez is annak a szerződésnek egyik feltétele volt, aminek köszönhetően Morrowind a Birodalomhoz csatlakozott, és ami engedélyezte a dunmerek számára, hogy ősi hagyományaikat továbbra is őrizhessék, ahogy például ezt is. Végül Helseth király politikai és erkölcsi okokból eltöröltette Morrowindben a rabszolgaságot.

Feketemocsár, az argóniaiak otthona

Személyiség[szerkesztés]

Emberi vagy mer szemmel az argóniaiak a legzárkózottabb személyiségek egész Tamrielben, és emiatt gyakran azt feltételezik, sem személyiségük, sem érzelmeik nincsenek. Ez azonban természetesen nem igaz; az argóniaiak csupán nem arckifejezésekkel mutatják ki érzelmeiket, mint ahogyan az emberek vagy a merek. Az egyetlen érzelem, amit arcukkal ki tudnak fejezni a harag, és azt is csupán fogaik kivillantásával és szemeik összeszűkülésével jeleznek.

Vallás[szerkesztés]

Az argóniai vallás nagyrészt ismeretlen, de valószínűleg Sithisszel kapcsolatos (mindegyik argóniait, aki az Árnyék jegy szülöttje, átadnak a Sötét Testvériségnek és árnypikkelyesnek bélyegzik). Az argóniaiak a szisszfákat is imádják, azonban jelenleg még ismeretlen, hogy mik is azok valójában. A Birodalmi zsebkalauz első kiadásában tévesen arra utalnak, hogy a szisszfa az argóniaiak egy külön fajtája, ami csúf és törékeny, ugyanakkor intelligens is. Más megbízhatóbb források szerint a szisszfa egy az argóniaiak által szentnek tekintett, ősi, érző fa, amely egy olyan nedv-szerű gyantát termel, ami megkeményedve páncélnak ideális. A szisszfa nedv lenyelve rendkívül hallucinogén, ahogy azt az Oblivion-válság alatt történt eseményekből megtudhatjuk.

Egy argóniai gyógyító művészi ábrázolása

Megjelenés[szerkesztés]

Az argóniaiak változtatják a nemüket; egy bizonyos neműként (férfiként vagy nőként) eltöltött időt neveznek egy élet-fázisnak. Az ifjú argóniaiaknak bármilyen nemük lehet. Külsejük változó a teljesen gyíkszerűtől a majdnem emberiig; ez attól függ, mennyi szisszfanedvet nyeltek le ifjúkorukban, amelyre ünnepélyesen az Elnevezés napján kerül sor. Ősi barlangrajzok olyan alakokat ábrázolnak, amelyek inkább fákra, és nem argóniaiakra emlékeztetnek.

Törzsek[szerkesztés]

Az argóniaiak általában törzsekben élnek, mindegyiknek megvannak a saját szokásaik és a különböző megjelenésük. Néhány ismert törzs:

  • Agacephek: Legtöbbjüknek hegyes arca van és világoszöldtől narancssárga színben pompáznak. Argónia belső területén élnek, közel a szisszfákhoz.
  • Archeinek: Azokban az időkben, mikor más fajok ültetvényeket szerettek volna létrehozni Argónia területén, az Archeinek nagyon erősek voltak. Legtöbb pénzüket úgy szerezték, hogy saját fajtársaikat adták el rabszolgának. Mivel a többi faj hamar rájött, hogy Argónia nem megfelelő hely az ültetvényeik számára, csődbe mentek.
  • Paatru: Azt beszélik, varangy szerűek. Argónia belső területein élnek.
  • Sarpa: Szárnyasoknak emlegetik őket, de senki sem tudja, hogy szó szerint kell-e érteni. Argónia belső területén élnek.
  • Nagak: Azt mondják róluk: "tűhegyes, csöpögő méregfogakkal teli óriási szájuk van". Általában 2-2.5 méter magasak, sok esetben inkább kígyókra hasonlítanak, nem argóniaiakra. Mikor más fajok ültetvényeket szerettek volna létrehozni Argóniában, többnyire útonállókként éltek, kirabolták az arra haladó karavánokat. Mikor azonban az ültetvényesítésre tett próbálkozások megszűntek, otthagyták az utakat és visszavándoroltak a mocsár belső területeire.