Aranypart

Innen: Elder Scrolls Lapok

Aranypart
Aranypart
Típus Régió
Kontinens Tamriel
Provincia Cyrodiil
Feltűnik Oblivion, ESO
Aranypart térképe

Az Aranypart, más néven Sivítőpart, alkotja Cyrodiil nyugati partját, amelyet északra a Brena-folyó, délre pedig a Strid határol. A helyenként felbukkanó mezőgazdasági területeken kívül a régió fő jellemzője egy jelentős kikötőváros, Anvil. A környék egyéb történelmi települései közé tartozik Garlas Malatar, Kvatch, Sutch és Varjúmenedék.

Varen lázadása során a lázadók egy kőfalat építettek, melyet Varen falának neveztek el, hogy elválasszák az Aranypartot a Kolóviai-fennsíktól, így megvédve Anvil és Kvatch városát a Hosszúházi császárok megtorlásától. Ez a fal elszigetelte az Aranypartot a Szövetségi háború későbbi káoszának nagy részétől, bár Anvil-t elfoglalta egy Vörös Vitorlák néven ismert kalóz csoport. A vezetőjük, Fortunata ap Dugal, kinevezte magát a város kormányzójaként, és szabad kikötőnek nyilvánította. Később az egész Aranypart felett átvette az uralmat, beleértve Kvatch-ot is, és önálló államnak nyilvánította. Kvatch azonban hűséges maradt a Cyrodiili Birodalomhoz, és Anvil-el harcba keveredett a régió irányítása felett.

A Tiber-háborúk és a Harmadik Birodalom megalakulásának idejére már semmi nyoma nem volt Varen falának, a terület pedig visszakerült Cyrodiilhez, ahol a negyedkorban továbbra is megmaradt. Anvil-t a Nagy háború korai szakaszában megostromolta az Aldmeri Domínium, és 4E 172-ben elbukott. A három év múlva lezáródó háború után a város visszakerült a Birodalomhoz.

Lásd még[szerkesztés]

  • Játék specifikus információkért, lásd az Oblivion és ESO cikkeket.