Akatosh

Innen: Elder Scrolls Lapok
Akatosh avatarja az Oblivionban
Akatosh

Akatosh (az aldmereknél: Auri-El, az északiaknál: Alduin) a Kilenc Istenség (Cyrodiil és tartományai hivatalos vallásának) főistene. Azon kettő egyike, amelyek minden tamrieli vallásban megtalálhatóak (a másik Lorkhan) a Dunmeri Templom saját maguk által kitalált isteneit nem számítva. Avatarja egy sárkány, melyet gyakran az Idő Sárkányistenének hívnak. Úgy tekintenek rá, mint az első isten, amely alakot öltött A Kezdet Helyén; létrejövetele után más szellemek is rátaláltak erre az útra és megalakultak a világ különböző vallásai. A Cyrodiil Birodalom legfőbb istensége az Aedra, a kitartás, legyőzhetetlenség és örök törvényesség megtestesítője, a kötelesség, a szolgálat, valamint az engedelmesség pártolója. Ő a védőszentje Akatosh kultuszának, ami egy az ő imádatára és dicsőítésére létrejött vallási rend. Követői "Nagy Sárkánynak" nevezik. Úgy vélik, hogy a Sárkánytörés Nyugaton nem kis részben az ő jótékony hatására ment végbe.

Az Akatosh-ra utaló jelek nagy része az úgynevezett "kivonulásukkor" eltűnt az ősi chimer legendákból, főleg az altmerekhez való viszonya miatt. Azonban Akatosh több halandók számára fontos tulajdonsága, mint például a halhatatlanság, a történelmiség és a leszármazás újból felbukkant Almalexiánál, Morrowind legnépszerűbb Tribunal istenségénél. Mivel Almalexiát mindig szülőanya-alakban ábrázolják, az elődök eszméjét is ő képviseli (noha inkább a nőneműekét). Így tehát elmondhatjuk, hogy a dunmerek nem hagyták el magát Akatosh-t, csupán a nevét.

Akatosh közrejátszott az emberiség új Birodalmával közös Egyezmény létrejövetelében, s vére rejtélyesen összeforrt Alessiáéval és örököseivel. E védnökség elsődleges jelképe a Királyok Amulettje volt. Az egyezmény biztosította Cyrodiil új Birodalma számára a Fehérarany torony növekvő befolyásából származó haszon élvezetét, valamint megerősítette a határvonalat Mundus és Oblivion síkjai között. Mikor az Oblivion-válság alatt megsértették ezt a határvonalat, Martin Septim megidézte Akatosh szellemét, ő maga pedig átalakult az istenség avatarjává, egy hatalmas tűzsárkánnyá. A sárkány elpusztította Mehrunes Dagont, ezzel visszaállítva a Tamriel és a Daedra Birodalmak között húzódó rejtélyes határvonalat. Az avatar szoborrá változott, jelenleg pedig az Egyetlen templomának maradványaiban található.

Akatosh készítette Auriel pajzsát és íját.